Tema u fokusu

Kvalitet radova i usluga su osnovna smjernica djelovanja – 25 godina kompanije Grakop d.o.o. Kiseljak


Visoki kvalitet radova i usluga cilj je svih zaposlenih u kompaniji Grakop d. o. o. Kiseljak. Ulaganje u ljudske resurse, opremu i vozni park te praćenje zadnjih trendova u građevinskom i tehnološkom svijetu doveli su Grakop do jubileja od 25 godina uspješnog djelovanja, uz kontinuirani razvoj i rast kompanije.

“Grakop je osnovan 1995. godine kao javno preduzeće, a privatiziran je 2000. godine. Na čelu kompanije je od prvog dana današnji vlasnik Šukrija Melezović. Od samog početka firma Grakop se bavi građevinarstvom, tačnije niskogradnjom – izgradnjom, sanacijom, rekonstrukcijom i održavanjem cesta. Ove godine obilježavamo 25 godina od osnivanja firme“, kazao je za Poslovne novine Senad Sejdić, direktor kompanije.

Počeli su skromno i sa ciljem pomoći lokalnoj zajednici, čišćenjem i održavanjem cesta koliko je to u tim vremenima bilo moguće. Postratni period su obilježile obnove i sanacije ratom oštećenih objekata i cesta. Vremenom se firma razvijala i jačala i u pogledu zaposlenih, mehanizacije, osnovnih i obrtnih sredstava itd. Tokom godina proširili su polje djelovanja, tako da sada u sklopu firme imaju i vlastitu benzinsku pumpu, servisnu radionicu, tehnički pregled motornih vozila i asfaltnu bazu.


“Nalazimo se u vremenu u kojem dominiraju informacije i informacione tehnologije te se sve daleko brže odvija nego prije. Tako je i u poslovanju sve znatno brže, dinamičnije i morate brzo reagovati da biste opstali i razvijali se. Da biste se održali u takvom okruženju ključni su ljudi, stoga mi nastojimo konstantno podmlađivati naš tim. U našem rukovodstvu su većinom naši bivši stipendisti i oni koji su svoje prvo zaposlenje našli u Grakopu, a prosjek godina je oko 34. Uz ogromno iskustvo osnivača i vlasnika to daje dobitnu kombinaciju“, poručuje Sejdić.


“Grakop ima reputaciju kvalitetne i visoko profesionalne firme. Iza sebe ima veliki broj završenih većih i manjih projekata i u svaki su”, kaže Sejdić, uložili maksimalan trud i znanje.


Veliki broj zadovoljnih klijenata koji se vraćaju i ponovo traže usluge ove kompanije dokaz su dobrog rada, a imaju i pouzdane partnere i dobavljače. Kvalitet njihovog rada potvrđuju i implementirani ISO standardi te izvrsni boniteti i povjerenje banaka. Svoje iskustvo i znanje u Grakopu su stjecali i stječu veliki broj inženjera, mašinista, vozača, majstora.


“Za sada se držimo zadanog kursa i imamo lagani, prirodni rast. Ne širimo se pretjerano, svake godine nastojimo da povećavamo obim posla i uvodimo nove proizvode i poslovanja. Konstantno ulažemo u mehanizaciju i opremu i to ćemo i dalje činiti. Posljednjih godina smo imali dosta ulaganja u infrastrukturu pa smo tako izgradili i nekoliko manjih i većih poslovnih objekata, između ostalog i novu zgradu u kojoj su danas smješteni svi naši inženjeri. Investicije su osnov razvoja i planiramo investirati i dalje. Što se tiče ljudskih resursa, stalno podmlađujemo tim, zapošljavamo nove radnike, a posebno se radujemo dati priliku mladim obrazovanim ljudima, željnim praktičnih znanja i iskustva“, zaključio je Sejdić.

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine