Lifestyle

SEPA provodi projekat poboljšanja kvaliteta zraka


Prije nego što ispuni uslove za ulazak u EU, Bosna i Hercegovina treba poboljšati kvalitet zraka i upravljanje kvalitetom zraka, a prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Bosna i Hercegovina je jedna od najzagađenijih evropskih zemalja, i među zemljama sa najgorom kvalitetom zraka u svijetu.

Studija SZO pokazuje da se, zbog lošeg kvaliteta zraka, na 100.000 stanovnika zemlja suočava sa 79,8 slučajeva prijevremne smrti. U drugim zemljama, na primjer u Švedskoj, stopa smrtnosti je mnogo niža, gdje se na 100.000 stanovnika bilježi 7,2 slučaja prijevremne smrti.

S ciljem da pomogne BiH u borbi protiv zagađenja zraka te u skladu sa EU standardima poboljša sistema procjene i upravljanja kvalitetom zraka, Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA), uz finansijsku podršku ambasade Švedske, od 2019. godine provodi trogodišnji projekat „Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom zraka u Bosni i Hercegovini – IMPAQ ”.

Ove godine, kao dio IMPAQ projekta, u BiH je instalirana beta verzija najnovije generacije sistema za upravljanje podacima i izvještavanje o kvaliteti zraka Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), Raven. Sistem je razvio Norveški institut za istraživanje zraka (NILU) uz pomoć IMPAQ-ovog projektnog partnera Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta (SMHI). Sistem uključuje, između ostalog, centralnu bazu podataka za mjerenje kvaliteta zraka i funkcije za izvještavanje podataka Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA).

“Do kraja septembra BiH je, koristeći novu verziju Ravena, za Evropsku agenciju za životnu sredinu (EEA) pripremila godišnji izvještaj za proteklu godinu. Razlika u odnosu na dosadašnju verziju je ta da se može koristiti i kao baza podataka, a unaprijeđene su vizualizacije podataka, te olakšane neke druge operacije koje se koriste prilikom upravljanja podacima”, izjavio je Enis Omerčić, viši stručni saradnik u Sektoru životne sredine Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nakon ovog kruga izvještavanja, Bosna i Hercegovina će, Norveškom institutu za istraživanje zraka (NILU) i Švedskom meteorološkom i hidrološkom institutu (SMHI) dostaviti povratne informacije kako se sistem može dalje razvijati kako bi udovoljio njenim potrebama. Nova faza unaprjeđenja sistema bit će krajem 2020. i početkom 2021. godine, tako da se naprednija verzija može instalirati uoči sljedeće runde izvještavanja 2021. godine.

“Nova verzija Ravena je bitno unaprijeđena u odnosu na prethodnu, a dodatnim razvojem će se značajno poboljšati postojeći sistem izvještavanja u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina ima status potencijalnog kandidata za Europsku uniju (EU), a unaprjeđenje saradnje i procesa izvještavanja prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA), sigurno je korak naprijed u procesu pridruživanja EU “, kazala je Ranka Radić, načelnica Odjeljenja za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

S ukupnim budžetom od 3,8 miliona eura, projekat IMPAQ, koji finansira Ambasada Švedske, ima za cilj pripremiti Bosnu i Hercegovinu za ulazak u EU, poboljšati sveukupne sposobnosti za rad u domenu kvalitete zraka ali i pružiti zemlji zdravstvene beneficije.