Investicije

Da li BiH dobija alternativu ruskom plinu


BH-Gas obavijestio je javnost da je Evropska komisija usvojila sveobuhvatan plan za Zapadni Balkan, te dala prijedlog za dodjelu 9 milijardi eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA III za period 2021. do 2027. godine.

Plan obuhvata deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, od kojih je za BH-Gas značajna održiva transportna i energetska povezanost.

S tim u vezi, u okviru Inicijative 5, a slijedeći EU politike za čistu energiju koja podrazumjeva prestanak korištenje uglja, u planu je realizacija projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

Projekat Južna interkonekcija BiH i Hrvatska je u funkciji povezivanja transportnih sistema BiH i Hrvatske, s ciljem obezbjeđenja sigurnog i pouzdanog snabdjevanja prirodnim gasom primarno postojećih potrošača, diversifikacije izvora (gas iz Kaspijske regije preko IAP projekta, LNG sa Terminala Krk, gasna čvorišta Zapadne Evrope) i pravaca snabdjevanja i u konačnici integracije sa transportnim mrežama Zapadne Evrope.

Incijativa 5 se odnosi i na dovršetak Jonsko-jadranskog projekta (IAP), koji podrazumjeva izgradnju gasovoda od Albanije, gdje se povezuje sa Trans-jadranskim gasovodom (TAP), preko Crne Gore do postojećeg transportnog sistema u Hrvatskoj. Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta.

Istovremeno realizacijom projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska stvaraju se uslovi za ispunjenje ciljeva EU politike (prestanak korištenja uglja), odnosno obezbjeđuju se uslovi za korištenje ekološki povoljnog energenta u svim sektorima potrošnje, posebno u sektoru široke potrošnje u gradu Sarajevo, uključujući i mogućnost pouzdanog i sigurnog snabdjevanja budućih potrošača kao što su su postrojenja za proizvodnju električne energije i toplote iz prirodnog gasa.

Realizacija IAP projekta je od samog početka podržana od strane BH-Gasa i sve je spremno za formiranje IAP Kompanije (Plinacro – HR, BH-Gas – BiH, Montenego Bonus – CG i Albgaz – AL) s ciljem ubrzanja svih neophodnih aktivnosti i dobivanja EU podrške do konačne realizacije.

Ostalo je još da Crna Gora da svoj pristanak i nakon toga kompanija za provedbu IAP projekta može početi sa radom, a sjedište kompanije je dogovoreno i biti će u Splitu-Hrvatska.

Pomoć EU kroz odobreni fond će biti taj novi zamah koji je trebao i IAP projektu i Južnoj gasnoj interkonekciji.