Novosti

PROKids među zvijezdama i ribicama: Mališani uživali na PMF-u


Petogodišnji Aleksa za koju godinu bi mogao biti vodič kroz Akvarijum i Terarijum Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci. U startu je prepoznao kameleona i zaključio da su neke ribe, kornjače i zmije stigle iz daleka. Petogodišnja Tijana u Planetarijumu je prva ugledala Zemlju i to je svima sa oduševljenjem objavila. I među životinjama i kroz nebeski svod, mališane je u stopu pratio svemirac PROKid koji ih je, baš kao što je obećao, drugog dana PROKids festivala odveo na Planetu nauke.

Mališani su u Planetarijumu odgledali petominutni video koji ih je proveo kroz vasionu, a u nevjerovatnom spoju slika, boja i muzike pred njihovim očima i nadohvat ruke promicale su planete i zvijezde.

“Djeca uvijek oduševljeno reaguju na naš Planetarijum kroz koji je od novembra prošle godine prošlo više od sedam hiljada ljudi. Zbog korone smo ga u martu zaustavili i, evo, za PROKids opet otvorili uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Planetarijum je, između ostalog, vrhunska alatka za promociju nauke i nešto što zaista vrijedi pogledati”, kaže Nemanja Rakić, viši asistent i koordinator Planetarijuma na PMF-u.


Ono što su u Planetarijumu mogli skoro da dohvate, u Akvarijumu i Terarijumu nisu smjeli. Tamo su u svojim staklenim kućicama plivale šarene ribice i kornjače svih veličina, gmizali su gušteri i neke povelike zmije, a klinci su zapitkivali sve i svašta. Četvorogodišnja Milica zaključila je da joj se maleni, crvenkasti, japanski šaran ipak najviše sviđa.

“Neki organizmi koje vidite su sa naših prostora, ali većina je baš stigla iz daleka, iz Afrike, Azije, Južne Amerike. Neki od njih su veoma stari i skupocjeni, poput burmanskog pitona i nekoliko kornjača“, objasnio je oduševljenim mališanima dr Igor Trbojević, šef Javnog akvarijuma koji na PMF-u postoji već 12 godina i, kad nema korone, pun je posjetilaca.

Malih posjetilaca će na PMF-u biti do kraja dana, baš kao što ih je bilo i sinoć ispred Dječijeg pozorišta, na otvaranju trećeg PROKids festivala u organizaciji kompanije Prointer ITSS. Prije nego su ušli na prvu pozorišnu predstavu, pjevali su, recitovali, plesali i pustili balone i svoju maštu u nebo. Do kraja festivala valja im obići još tri planete.