IT i Tehnologija

Dvije trećine firmi u BiH nema web stranicu


Prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u preduzećima pokazuju da 99,6 posto firmi ima pristup internetu, dok od ukupnog broja posmatranih firmi njih 62,7 posto ima svoju veb-stranicu.

Istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 2.276 preduzeća, pokazalo je da svoju veb-stranicu ima 89 posto firmi koja se bave informisanjem i komunikacijama, 87,5 posto onih koje se bave popravkom i održavanjem računara i komunikacijske opreme.

Svoju veb-stranicu ima i 74,9 posto firmi koje se bave stručnom, naučnom i tehničkom djelatnošću, 66,8 posto koje se bave administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a 61,6 posto firmi u trgovini na veliko ima svoju veb-stranicu.

Oko 58,5 posto firmi koje se bave uslugom smještaja i ishrane ima svoju veb-stranicu, 53 posto koje se bave poslovanjem nekretnina, a 45,7 posto firmi iz saobraćaja i skladištenja ima svoju veb-stranicu.

Prema podacima Agencije, od ukupnog broja anketiranih preduzeća,15,2 posto zapošljava IKT stručnjake, dok je 11,5 posto firmi organizovalo trening za poboljšanje IKT vještina za zaposlene.

Procenat zaposlenih koji koriste računare s pristupom internetu u poslovne svrhe iznosi 38 posto, dok 66,2 posto preduzeća obezbjeđuje prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu, koristeći mobilne telefonske mreže, za poslovne potrebe.

Prema ovom istraživanju, 8,5 posto preduzeća kupuju usluge “računarstvo u oblaku” (cloud computing).