Tema u fokusu

JP Elektroprivreda BiH na stabilnom putu rasta i razvoja


Sedmog septembra 2020. godine, Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo obilježilo je 75 godina postojanja, a to je datum stupanja na snagu Uredbe o osnivanju Električnog preduzeća Bosne i Hercegovine “ElektroBiH“, koju je, 30. augusta 1945. godine, donijela Narodna vlada Bosne i Hercegovine.

Od 1945.godine, JP Elektroprivreda BiH prolazi dug razvoji put i organizacione promjene i izrasta u najvećeg proizvođača i snabdjevača električnom energijom, najveću elektroprivrednu i uopće najveću kompaniju u državi, vrijednu 2 milijarde i 237 miliona KM.


Danas je Elektroprivreda BiH društveno odgovorna, moderno organizovana, tržišno orjentisana kompanija čije je djelovanje, misija i značaj od strateške važnosti za energetsku nezavisnost, privrednu stabilnost, razvoj i ekonomsko zdravlje Bosne i Hercegovine.

U proizvodnim kapacitetima, termoelektranama u Tuzli i Kaknju, hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac, koji čine gotovo polovinu ukupno raspoloživih za proizvodnju električne energije u državi, JP Elektroprivreda BiH godišnje proizvodi blizu 7.000 GWh, čime zaslužuje ključnu poziciju u elektroenergetskom i sektoru rudarstva. Godišnji prihodi kompanije premašuju milijardu KM.

“Poslovni uspjeh neodvojivi je dio razvoja cjelokupne društvene zajednice, a pouzdanost osnov ukazanog povjerenja više od 774 hiljade kupaca. Svoju posvećenost krajnjim korisnicima, poziciji i djelovanju na otvorenom tržištu električne energije, kompanija potvrđuje kontinuiranim unapređenjem odnosa i jačanjem konkurentske sposobnosti”, kazali su iz Elektroprivrede BiH.

Novim projektima do energetske sigurnosti BiH

75 godina postojanja JP Elektroprivreda BiH u znaku je realizacije poslijeratne investicije u državi – Bloka 7 u TE „Tuzla“ i prve vjetroelektrane u vlasništvu kompanije, koja se gradi na platou Podveležje kod Mostara.

Intenzivne su i pripreme za izgradnju drugih termo potencijala i kapaciteta iz obnovljivih izvora i aktivnosti na unapređenju distributivnog sistema.

“Dugoročni, održivi razvoj, odgovorna ulaganja, konkurentnost i ekonomski rast čine poslovnu politiku kompanije. Gradnja zamjenskih termokapacitata i kapacitata iz obnovljivih izvora uz poštivanje evropskih politika i domaće legislative, strateško je opredjeljenje.  Dosljednost JP Elektroprivreda BiH u njegovoj provedbi, doprinos je stabilnosti i pouzdanosti elektroenergetskog sektora, održivom razvoju i napretku društvene zajednice u cjelini”, saopštili su iz Elektroprivrede.

Poslovne novine