Investicije

Više prostora za ekonomsku saradnju Turske i RS


Poboljšanje suradnje kompanija iz Republike Srpske i Turske i povećanje obima vanjske trgovine dviju zemalja bile su teme sastanka direktora Privredne komore Republike Srpske Pere Ćorića i turskog ambasadora u BiH Halduna Koča.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Komore u Banjaluci, rečeno je da je vanjska trgovina između RS i Turske u periodu od 2013. do 2017. godine zabilježila pozitivne trendove, budući da je u ovom periodu došlo do značajnog povećanja uvoza iz Republike Srpske.

Turska, koja se povećala sa 16,1 miliona u 2013. na 75,86 miliona KM u 2017. (371%). Porastao je i uvoz iz ove zemlje u Srpsku, ali nižom stopom od rasta izvoza (285%) i povećao se sa 56,8 miliona KM u 2013. godini na 102,6 miliona KM u 2017. godini, tj. za 45,8 miliona KM.

Međutim, 2018. godine došlo je do smanjenja izvoza iz Republike Srpske u Tursku za gotovo 60% i iznosio je 32,6 miliona KM, dok se uvoz smanjio za 557 000 KM.

Trend smanjenja izvoza nastavio se i tokom 2019. godine, iako je krajem ove godine zabilježen porast izvoza od gotovo šest% u odnosu na 2018. godinu.

Prema Ćorićevim riječima, smanjenje izvoza posljedica je Odluke Republike Turske iz aprila 2018. godine, o uvođenju kvota za izvoz iz BiH za šećer, ulje, brašno i meso, što je imalo značajan negativan utjecaj na naše izvoznike.

Kako je naglasio, uklonjene prepreke, što je omogućilo izvoz mesa u Tursku, koju su dvije firme iz BiH, jedna od njih iz RS, već koristile i izvezle po 500 tona mesa.

Na sastanku je zaključeno da bi ukupna vrijednost obima trgovine mogla biti znatno veća, imajući u vidu potencijale RS i Turske, te da će Privredna komora RS i Konzulat Turske u Banjoj Luci intenzivnije raditi na ovom pitanju.

Ravnatelj Komore zahvalio se veleposlanstvu Turske na dugogodišnjoj potpori tijekom odlaska domaćih firmi na veće sajmove u Turskoj.

Koc rekao je da nekoliko turskih kompanija već uspješno posluje u RS-u, ali da je zadatak ambasade dovođenje novih investitora na osnovu potencijala koji Srpska ima, napominjući da su turski investitori zainteresirani za razne sektore privrede, od turizma do poljoprivrede i zdravstva, do energije i rudarstva.

Sastanku su prisustvovali i direktorica Sektora za ekonomsko-pravna pitanja PKRS-a Dragana Kokot, generalni konzul Turske u Banjoj Luci Oguž Kilic, trgovinski savjetnik u turskoj ambasadi Sevgin Gungor, kao i treći tajnik Pinar Numanoglu.