Novosti

Konzervativni Facebook


Iako na Facebooku postoje istinske pogrešne informacije, kompanija se suočava s napadima. Cenzurisani pritisak na firmu odnosi se, u smislu, na kontrolu političkog govora.

Web stranice s desnim centrom postale su sve popularnije na mreži kao alternativa glavnim web mjestima s vijestima koje su postale nemilosrdno i gotovo ujednačeno lijeve, posebno u posljednje četiri godine.

Ipak, Washington se nije pomirio s načinom na koji je internet promijenio medijski krajolik i još uvijek mašta o ponovnom nametanju vlastitog informacijskog monopola.

Izvješće GMF-a sugerira “novi PBS interneta” koji se financira naknadom od prihoda od mrežnih oglasa.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg s pravom je bio podređen svom Facebook stavu “protiv političke cenzure 2019. godine”., ali nažalost, odstupio je od te prakse ovih dana..

Facebook se jučer pridružio Twitteru u suzbijanju informacija do priče New York Posta koja sadrži e-mail povezan sa radom Huntera Bidena za Burismu, ukrajinsku plinsku firmu.

Glasnogovornik Facebooka tweetao je da “ako imamo signale da je dio sadržaja neistinit, privremeno smanjujemo njegovu distribuciju dok ga ne provjeri provjera činjenica”.

Bolji bi odgovor bio rasprava o činjenicama i izvorima priče, umjesto da je potiskuju,  no kada jedna strana diktira tempo, ona i  sama određuje istinu.

Nameće se pitanje, hoće li društvene mreže, sajtovi koji su povezani s istim, koristiti, građanima, slobodnim novinarima, freelencerima u raspravama i traganjima za istinom i činjenicama ili “Velikom Bratu” koji kontroliše njegovu cijelokupnu platformu.