Tema u fokusu

Sika BH – Sve veći interes za našim hidroizolacijskim membranama


Pod sloganom “Gradimo povjerenje“, kompanija Sika BH d. o. o. Sarajevo već punih šest godina uspješno posluje na tržištu BiH pa i u vrijeme pandemije COVID-19, kada je u prvih šest mjeseci 2020. ostvarila poslovni rast od 20 posto.

Sika je globalna kompanija osnovana 1910. godine u Švajcarskoj, a danas ima podružnice u preko 100 zemalja širom svijeta, proizvodnju u 300 tvornica te više od 25.000 zaposlenih. Na tržištu je prisutna više od 20 godina putem različitih Sika kompanija iz okruženja, a 2014. je osnovana i Sika BH.

Neprikosnovene prednosti grupacije su inovativnost i tehnološka orijentisanost rješenjima u građevinarstvu, kako u svijetu tako i u BiH, što im omogućava konstantno uvođenje novih proizvoda i rješenja u svim oblastima poslovanja.


PVC i TPO/FPO membrane se koriste za hidroizolaciju krovova, podzemnih objekata, tunela, umjetnih jezera, bazena za plivanje i rekreaciju, rezervoara za pitku vodu, kolektora otpadnih voda itd.

Prema riječima Suada Sinančevića, generalnog direktora, početkom 2020. godine Sika BH d. o. o. Sarajevo uvodi i na tržište BiH jedinstveno rješenje u svijetu za hidroizolaciju podzemnih objekata.

„Radili smo na projektu hidroizolacije podzemne garaže preko puta Vijećnice u Sarajevu. Specifičnost ovog objekta je što je niži od nivoa Miljacke. Stoga smo umjesto klasičnih sistema podzemnih hidroizolacija koristili naše inovativno rješenje – najsavremenije sintetičke membrane na bazi TPO/FPO i posebnih polimera koje sprječavaju lateralno kretanje vode na spoju membrane s betonom tako što se u toku ugradnje betona sjedine sa betonom“, kaže Sinančević.


Sika BH je takođe isporučila PVC membrane za hidroizolaciju krova na poslovnom objektu Bingo na Stupu u Sarajevu, kao i za sanaciju krovova na nekoliko školskih objekata.

„Trenutno radimo hidroizolaciju krova na poslovnom objektu Ataco u Širokom Brijegu. Interes klijenata u BiH za ovom vrstom hidroizolacije je veliki i mi prodamo više od 100.000 m2 samo jednog tipa membrana“, kaže Sinančević.

Pandemija COVID-19 usporila je poslovanje kompanije Sika BH, ali otpuštanja zaposlenih nije bilo. Uložili su dodatne napore da smanje troškove i reorganizuju poslovanje.

„Naša kancelarija u Sarajevu već šest mjeseci radi sa 50 posto kapaciteta. Kako smo aktivni u nekoliko sektora (distribucija, projektni poslovi, industrija i slično), disperzija rizika je veća. U pojedinim segmentima poslovanja bilježimo stagnaciju ili pad u odnosu na 2019. godinu, ali u konačnom rezultatu imamo rast od nekih 20 posto“, tvrdi direktor kompanije.


Ukoliko se realizacija projekata u 2020. godini bude odvijala planiranim tempom, prihodi kompanije Sika BH mogli bi biti povećani za nekih 15 posto.

„Nadamo se da će se situacija sa pandemijom smiriti i da će nadležni u vlasti pokrenuti dodatne aktivnosti ka razvoju infrastrukturnih i javnih radova, kao generatora poslovanja u građevinskom sektoru“, rekao je Sinančević.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine