Tema u fokusu

Trenutno zapošljavaju blizu 100 IT stručnjaka, s tim da je kod njih oglas za posao uvijek otvoren


Kompanija Softray Solutions je softverska kompanija, koja ove godine obilježava pet godina poslovanja. Okupljaju profesionalce koji su jako strastveni u svom poslu, vole i žive softver inženjering, a uz opuštenu atmosferu koja poštuje njihovu kreativnost i individualnost, stvaraju vrhunska poslovna softverska rješenja, za velike enterprise sisteme iz sektora zdravstva, transporta, saobraćaja, sigurnosti i sl.

Zahvaljujući profesionalizmu i kvaliteti rada svog tima, kompanija se u protekloj godini značajno proširila i ta putanja rasta se nastavlja. Trenutno zapošljavaju blizu 100 IT stručnjaka, s tim da je kod njih oglas za posao uvijek otvoren.

Nastavljamo graditi Softray kao centar izvrsnosti inženjerstva zapošljavanjem vrhunskih programera, ali i pružanjem prilike mladim nadama da uđu u ovaj svijet, kaže Emir Begagić, izvršni direktor kompanije Softray Solutions.

Puni potencijal

“Izgradili smo kulturu zasnovanu na povjerenju, predanosti i profesionalnosti. Naši ljudi, njihovo bogato iskustvo i strast za tehnologijom čine nas dinamičnom i poželjnom kompanijom za rad. Odlično radno mjesto kombinuje izuzetne kolege, dobre mentore i izazovne projekte, te pruža izvrsnu motivaciju za dodatnu edukaciju i napredak. Naša kultura je bila ključna za naš uspjeh, vodimo se mišlju kako više ideja donosi više rješenja, te na taj način njegujemo inovativnost i odgovornost našeg tima. Tokom godina rasta, zahvaljujući ulaganjima u edukacije, pažljivim i planiranim odabirima članova tima kojima nudimo konkurentske prednosti i osiguravamo privlačne mogućnosti za karijeru, uspjeli smo sastaviti mozaik motivisanih, lojalnih i visoko kvalifikovanih IT profesionalaca. Kao rezultat toga, naša je misija učiniti saigrače ponosnima na izazovan i nadahnjujući posao koji rade, jer su upravo ti okretni umovi Softrayeva snaga“, kazao je za Poslovne novine Emir Begagić.

Aida Redžepagić

Ova kompanija, dodao je, posvećena je kreiranju izvrsne organizacijske kulture u kojoj talentovani i strastveni IT stručnjaci mogu ostvariti svoj puni potencijal i dati doprinos razvoju naprednih IT rješenja, uz opuštenu i porodičnu atmosferu.

Softray Solutions može se pohvaliti s pet godina iznimno stabilnog i razvijenog biznisa. Krenuli su s idejom zapošljavanja mladog kadra bez radnog iskustva. Bila je to riskantna odluka, ali se pokazala ispravnom.

“Naši mladi ljudi pokazali su izuzetnu volju, posvećenost i ozbiljnost u radu, te otvorenost prema novim tehnologijama i modernim pristupima radu. Naše obostrano povjerenje rezultiralo je stopostotnim izvozom proizvoda, konkurentnošću na svjetskoj mapi rada, te smo kao potvrdu ispravnog poslovnog puta uvršteni među top 100 kompanija u BiH. Sam doprinos lokalnoj zajednici ogleda se kroz društveno-odgovorno poslovanje. Važno je istaći kako u posljednje tri godine imamo najviši mogući poslovni rejting, AAA, te smo samim tim stekli status Zlatne kompanije BiH. Dodatno, kao rezultat uspješne implementacije sistema za upravljanje sigurnošću informacija u svim poslovnim procesima i upravljačkoj strukturi, našoj kompaniji je dodijeljen Certifikat za usklađenost prema ISO/IEC 27001:2013 koji nam je izdala certifikacijska kuća DAS SEE – INI doo. Proces certificiranja je bio poprilično kompleksan i zahtijeva detaljnu pripremu, a ispunjavanjem uslova za ovaj certifikat Softray se obvezao osigurati zaštitu poslovnih podataka klijenata, svih partnera i uposlenika“, istakao je Begagić.

Aida Redžepagić

Prioritete su posložili ispravno. Profit im nije jedini prioritet, jer su izgradili  imidž društveno – odgovorne kompanije. Svoju odgovornost iskazuju brigom za zaposlenike i njihov poslovni, ali i društveni razvoj. Posljednjih pet godina njihov tim učestvuje u nizu projekata i dio su aktivnosti osmišljenih kao ulaganje u njihova znanja i vještine, što za posljedicu ima konkurentnost na svjetskom tržištu rada.

„Pandemija nas je inicijalno jako zabrinula, nismo znali šta očekivati, sjećate se kako su dramatične najave bile? Međutim, Softray Solutions je izuzetno dobro dočekao krizu, potpisani projekti su se odvijali izvrsnom dinamikom, s obzirom na to da naši klijenti nisu pogođeni pandemijom kao u drugim branšama. Ono što smo morali mijenjati bile su neke interne procedure, zdravlje je svakako na prvom mjestu i imperativ je zaštita svih naših članova tima i njihovih porodica. Donijeli smo dodatne procedure o radu od kuće, te dopunili nekolicinu uputa koje su se odlično uklopile u već postojeće, dobro postavljene od ranije. Sama produktivnost i dinamika rada su ostali na jednakom nivou, ali politika naše firme je svakako takva da omogućava sigurno okruženje našim zaposlenicima, pa tako nismo ni očekivali pad u bilo kojem segmentu poslovanja. U ovom trenutku radimo na više velikih projekata istovremeno, vjerujte kako je to jako zdravo za naše uposlenike, okupirani su poslom, a po završetku radnog dana vrijeme provode u krugu porodice i nemaju vremena za pretjerani strah i razmišljanje o pandemiji. Nekako se nadamo da će i pandemija završiti kada predamo započete projekte klijentima i kako ćemo s novim projektima u svjetliju budućnost“, kazao je Begagić.

Prilika za modernizaciju

Jedna od prednosti ove kompanije svakako i jeste rad od kuće, koji su mogli koristiti i prije pandemije, tako da su oni spremni dočekali vanrednu situaciju. Ni u jednom trenutku nisu prekidali rad, što se pozitivno odrazilo na prihode i profit kompanije. Sve aktivnosti su prebacili u online formu, pa čak i intervjue za posao i cijelu onboarding proceduru.

Aida Redžepagić

„S ponosom ističem da smo u proteklom periodu zaposlili 30 novih kolega. Upravo nam je transparentna komunikacija na svim nivoima pomogla da uspješno premostimo sve boljke remote rada i da se svi poslovni procesi odvijaju neometano. Zaista kontinuirano radimo na tome da gradimo kulturu povjerenja kroz poticanje otvorene i transparentne komunikacije, učenje iz grešaka, te javnim pohvalama unutar tima“, poručio je.

Begagić smatra kako je cijela ova situacija ustvari prilika da se promijene i modernizuju procesi u BiH „jer poslije ovoga ništa neće biti isto“. BiH, kao država, smatra, nije adekvatno odgovorila na ovaj zadatak i nije uspjela pronaći ispravan modus kako bi olakšala poslovanje bilo kojeg sektora.

“Ne mogu a da se ne zapitam da li je i u jednom momentu država potražila pomoć od IT kompanija u procesu digitalizacije i upravljanja procesa. Smatram da država ne koristi potencijal koji ima IT industrija u BiH za unapređenje i modernizaciju“, smatra Begagić.

Sve što je planirano za ovu godinu u firmi Softray Solutions i više od toga je realizovano. Godinu su započeli jačanjem internih, ali i nastavkom izgradnje korporativnih procesa. Kreirali su novi brand identitet kako bi bili što prepoznatljiviji među ciljnom skupinom i na samoj IT sceni.

Aida Redžepagić

“Cijela priča oko izgradnje organizacijske kulture o kojoj smo ranije govorili, dobila je i potvrdu da smo na dobrom putu kada smo nominovani za Najpoželjnijeg poslodavca za 2020. godinu u IT sektoru. Osim toga, započeli smo sa našim internim edukacijskim programom pod nazivom Softray Academy, te radili na intenzivnoj promociji značaja mentalnog i fizičkog zdravlja. Također, prije nego što smo se prebacili na full-remote način rada, finalizirali smo radove u našem novom office-u koji se nalazi u Capital Tower-u, te smo imali u planu organizaciju različitih aktivnosti kao što su Open Days, Meet ups i sl. Međutim, s obzirom na cjelokupnu situaciju, to je sada na čekanju nekih boljih vremena. Osim toga, postali smo i član Asocijacije biznis servis lidera u BiH, te se zaista trudimo da, koliko možemo, utječemo na kreiranje povoljne poslovne klime u BiH, te kontinuirano radimo na promociji IT industrije u našoj zemlji“, kazao je.

Trenutno, strateški tim kompanije intenzivno radi na kreiranju plana i ciljeva za svaki segment poslovanja usklađujući ga sa trenutnim dešavanjima i okolnostima, ali i radom kompanije. Osim toga, nastavljaju graditi Softray kao centar izvrsnosti inženjerstva zapošljavanjem vrhunskih programera, ali i pružanjem prilike mladim nadama da uđu u ovaj svijet, te da dobiju priliku učiti, raditi i napredovati, kako bi dobili adekvatno iskustvo potrebno za rad u IT industriji.

Što se tiče zapošljavanja, u Softray-u je oglas za posao uvijek otvoren i rado pružaju priliku svima kojima je softversko inženjerstvo strast, te onima koji su motivisani da uče i grade svoju karijeru vlastitim trudom i radom, uz adekvatno mentorstvo Softray stručnjaka.

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine