IT i Tehnologija

Mitrović – Germain o drugoj i trećoj fazi digitalizacije


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa zamjenicom šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Ellen Germain o drugoj i trećoj fazi digitalizacije, odnosno njenom uspostavljanju na kompletnom području BiH, a čemu je prethodio sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom.

Na početku razgovora, ministar Mitrović se zahvalio na podršci koju Američka ambasada pruža BiH na putu ka evropskim integracijama te uspostavljanju bolje ekonomske saradnje dviju zemalja.

Kako je istakao Mitrović, trenutno se radi na usaglašavanju tehničkih specifikacija, a uskoro je planirano i raspisivanje međunarodnog tendera za sve zainteresirane u i van BiH.

Mitrović i zamjenica Germain dotakli su se i pitanja ciber sigurnosti, odnosno sigurne razmjene podataka i sigurne mreže. Sagovornici su se složili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju ovom problemu kako bi se omogućila sigurna razmjena podataka i informacija.

Mitrović je naglasio da BiH predstoji uspostavljanje zakonske regulative koja bi definirala oblast ciber sigurnosti, nakon čega je potrebno provesti tehnička rješenja koja bi definirala i riješila problematiku sigurnosti mreža.

Na kraju razgovora se ministar još jednom zahvalio ambasadoru Nelsonu i njegovoj zamjenici Germain na podršci, ističući da svi zakoni koje bude predložilo Ministarstvo na čijem je čelu moraju biti usaglašeni sa entitetima i Brčko distriktom, ali i evropskim direktivama jer BiH u narednom periodu planira biti članica Evropske unije.