Investicije

Sve više gradnje hotela u Tuzli


Posljednjih mjeseci evidentna je ekspanzija gradnje hotela u Tuzli. U vremenu epidemije koronavirusa kada mnoge grane privrede bilježe gubitke i otpuštaju radnike, građevinari i hotelijeri pronašli su interes da nastave realizaciju ranije predviđenih ili započetih projekata.

Od ranije su gostima u ponudi na desetine objekata koji se koriste u svrhu iznajmljivanja.

Portparol “Tehnograd-company“ d.o.o. Tuzla Nerma Halilčević pojasnila je da su gosti hotela najčešće u vansezoni.

“Naše analize pokazale su da su najčešći gosti hotela u vansezoni, u stvari, poslovni ljudi koji zbog svojih poslovnih obaveza, sastanaka, seminara ili edukacija imaju potrebu za smještajem u Tuzli. S druge strane, u sezoni to su najčešće domaći i strani turisti koje privlači atraktivna turistička ponuda našeg grada.“, kazala je Halilčević,

U posljednjih deset godina evidentno je povećanje smještajnih kapaciteta u Tuzli. Pojedinci su u ovoj oblasti pronašli interes i razvili vlastite male biznise. Vlasnici velikih firmi, opet, odlučuju se na gradnju elitnih hotela kako bi gostima ponudili ekskluzivniju uslugu.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Tuzla, obim prijavljenih smještajnih kapaciteta u posljednjih deset godina povećan je za 157%. U skladu s tim rastao je i broj noćenja, kao i njihova dužina.