Lifestyle

Napravili mobilnu aplikaciju za borbu protiv depresije


Grupa mladih studenata, Amina Madžak iz Konjica, Sejo Ivković iz Jablanice, Muamer Galešić iz Donjeg Vakufa i Kenan Suljić iz Srebrenika, ovih je dana pobijedila na takmičenju Fondacije ”Mozaik” iz Sarajeva „Social Impact Award 2020“ s projektom „D-app“.

Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja je namijenjena za potencijalne korisnike koji imaju problema s depresijom i potrebna im je stručna pomoć. Idejni tvorac ovog projekta je Suljić, koji je uočio problem povećanog broja osoba oboljelih od depresije u Tuzlanskom kantonu, a prema riječima Madžak, sve je počelo još dok su bili srednjoškolci.

“S našim idejnim projektom smo prvo učestvovali na takmičenju za poduzetničke ideje srednjoškolaca „Start me up“, koje je organizirao Internacionalni Burch univerzitet, na kojem je naš projekt izabran kao najuspješniji”, navela je Madžak.

Nakon toga uslijedila je saradnja s Asocijacijom XY i Institutom za razvoj mladih „Kult“ te sa Švicarskom i Švedskom ambasadom u BiH, koji su im pružili finansijsku i mentorsku podršku. Urađen je prototip aplikacije, a kasnije su pobijedili i na takmičenju „Social Impact Award“, tako da bi do kraja ove godine aplikacija trebala biti na tržištu.

“Aplikacija će korisnicima koji imaju određenih mentalnih poremećaja omogućiti da ostvare kontakte s doktorima i stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja i da na taj način dobiju potrebne savjete i stručnu pomoć. Podršku nam je pružilo i Federalno ministarstvo zdravstva, tako da smo se, uz njihovu pomoć, uvezali s centrima za mentalno zdravlje širom BiH. Trenutno radimo na potpisivanju ugovora s više od 30 doktora“, istaknula je Madžak.

Aplikacija „D-app“ će u početku biti dostupna samo na prostoru BiH.