Tržišta i finansije

BH Pivari traže pomoć države


Oko 70 posto piva u Bosni i Hercegovini je uvozno. Pivari u našoj zemlji već godinama od nadležnih traže da se zaštiti domaća proizvodnja, koja je zbog koronavirusa ove godine pretrpjela ogromne gubitke.

Podaci govore da je tokom pandemije uvoz piva smanjen za samo dva posto, dok je domaća proizvodnja smanjenja do čak 30 posto. Kako će se sve ovo odraziti na ovu granu privrede?

Bihaćka pivovara ima 106 zaposlenih. Iako su zbog pandemije koronavirusa pretrpjeli ogromne gubitke, uspjeli su sačuvati radna mjesta. Međutim, ako vlasti ne poduzmu konkretne korake kojim bi se pomoglo kako ovom tako i ostalim sektorima ili ako dođe do još jednog lockdowna, otpuštanje radnika je neminovno.

“Pomoć države je vrlo minorna, skoro nikakva i vrlo kasna. Mi smo prvu pomoć, govorim o poslodavcima, dobili u devetom mjesecu za april. Znate šta to znači u ovakvim okolnostima”, rekao je Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

FBiH izdvojila je 200 miliona maraka pomoći kantonima, od čega su Unsko-sanskom kantonu pripala 23 miliona. Dio sredstava je iskorišten za doprinose na minimalnu platu za tri mjeseca, dok je ostatak “zazidao” rupe u kantonalnom budžetu.

“Ono što se trebalo i moglo učiniti sa nivoa države jeste da se PDV pomjeri na kraj mjeseca, PDV i akcize. Međutim, nije se ni to desilo, kao jedina moguća mjera koja bi pomogla poslodavcima kad se ovo desi. To je vrlo realan prijedlog i vrlo dobar”,  kaže Ibrahimpašić.

Pivari već godinama negoduju i zbog toga što država, kako kažu, ne štiti domaću proizvodnju. Nepojmljivo je, kažu, da se pivo uvozi u BiH ispod realne cijene.

Izvor: BHRT