Fabriku cjepiva za COVID-19 pravi Hrvatska firma

Fabriku cjepiva za COVID-19 pravi Hrvatska firma

Dok hiljade naučnika diljem svijeta još rade na razvoju cjepiva i lijeka za COVID-19, neke su kompanije već krenule u izgradnju kapaciteta potrebnih za proizvodnju cjepiva.

Tako je američka kompanija Moderna, koja razvija svoje cjepivo za COVID-19, mRNA-1273, već krenula s jačanjem svojih proizvodnih kapaciteta. U partnerstvu sa švicarskom firmom Lonza, dogovorili su proizvodnju cjepiva na dvije lokacije – u SAD-u i Švicarskoj.

Kako se očekuje da će Modernino cjepivo, koje se trenutno nalazi u trećoj i posljednjoj fazi ispitivanja, do kraja godine dobiti zeleno svjetlo za proizvodnju, dogovoreno je da se krene u širenje proizvodnih kapaciteta, piše Zimo.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 210 miliona švicarskih franaka a izgradnja pogona u švicarskom gradu Vispu trebala bi biti gotova u roku od osam mjeseci, a ne dvije godine koliko je inače praksa.

U pogonu će biti instalirane tri proizvodne linije, koje će ukupno moći proizvesti oko 300 miliona doza cjepiva godišnje.

No, mediji u Hrvatskoj prenose kako je prava vijest što je kao glavni projektant i izvođač odabrana hrvatska kompanija Klimaoprema.

Ona će u saradnji s kompanijom za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a, biti odgovorna za cijeli projekat, sve do predaje vlasniku.

Iako su detalji samog projekta još uvijek nedostupni javnosti, zna se da će pogon imati površinu od otprilike 2.500 m2 klase CNC do C.

Agencije

Najnoviji tekstovi

Top TEKSTOVI

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.