Tema u fokusu

Dok su drugi otpuštali, Ars inženjering zapošljavao nove radnike


Direktor banjalučke kompanije Ars inženjering Ranko Skoko kaže da je bonitet pouzdanosti doprinio ugledu i referenci firme koja je trenutno orijentisana na tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Protekla godina za banjalučku kompaniju Ars inženjering bila je prilično dobra te su sve što su planirali i realizovali. Svi planirani projekti su završeni, a i ovu godinu započeli su po planu, nastavljajući započete projekte iz 2019. Kako nam je kazao Ranko Skoko, direktor kompanije, potpisali su i neke nove ugovore, ali ih je pandemija koronavirusa ipak poremetila.

“Iako nismo bili direktno pogođeni, koronavirus je negativno uticao na nas te je znatno smanjena realizacija u periodu od marta do maja. U tom periodu smo radili sa 40 posto kapaciteta. S obzirom na ranije sklopljene ugovore, kao i nove poslove koji su ugovoreni u periodu trajanja koronavirusa, javila se potreba za zapošljavanje novih radnika kako bi se po nastavku poslovanja u punom kapacitetu moglo odgovoriti zahtjevima i završiti svi planirani projekti u predviđenom roku. U periodu trajanja koronavirusa zaposlili smo novih 15 radnika raznih struka“, kazao je za Poslovne novine Skoko.

Trenutno su u ovoj firmi orijentisani na tržišta BiH, Crne Gore i Srbije, a ako se stvore povoljni uslovi, planiraju širenje poslovanja i u druge zemlje regiona.

“Trenutno radimo na više projekata, od kojih bih izdvojio proizvodnju i isporuku konstrukcije te izvođenje građevinskih, montažnih i elektromontažnih radova na dva dalekovoda naponskog nivoa 35 kV u Crnoj Gori. Zatim, tu je izrada projektne dokumentacije za vjetroparkove VE Dževa i VE Slovinj, nastavak radova na projektima autoputa na Koridoru Vc koji se odnose na izmještanje elektroenergetskih vodova i proizvodnju, isporuku i ugradnju rasvjetnih stubova na dijelu autoputa. Također su aktuelni projekti izgradnje baznih stanica za mobilnu telefoniju za tri operatera u BiH. U Srbiji radimo na projektu izgradnje Meteorološkog stuba visine 160 m za koji naša firma proizvodi i isporučuje kompletnu konstrukciju stuba i radi njegovu montažu“, kaže Skoko.

Proširenje proizvodnih pogona, odnosno izgradnja proizvodne hale planirana za prošlu započet će ipak u zadnjem kvartalu ove godine, jer im je prioritet bilo proširenje poslovnog prostora. Tako su ove godine završili novu poslovnu zgradu i time osigurali oko 100 kvadrata novog kancelarijskog prostora. Za svoje poslovanje dobili su i priznanje – Certifikat bonitetne pouzdanosti.

„Samo posjedovanje boniteta pouzdanosti nije posebno doprinijelo našem poslovanju s obzirom na to da dugi niz godina sarađujemo sa istim klijentima, ali je svakako doprinijelo referenci i ugledu naše firme. Priznanje je dokaz da smo do sada sve radili dobro i govori o nama kao o pouzdanom partneru“, poručio je Skoko.

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine