Investicije

EU će pomoći turističkom sektoru BiH


Evropska unija (EU) pomaže jačanje sektora turizma u BiH koji je pogođen epidemijom virusa korona, budući da je ovaj sektor u prethodne dvije decenije, prije krize uzrokovane kovidom 19, ostvarivao brzi rast i učestvovao sa oko 10 posto u ukupnom BDP-u i zapošljavanju, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se navodi da ovaj sektor nije ostvario puni potencijal jer je potrošnja ostala na niskom nivou u odnosu na region zbog ograničene ponude i nepostojanja upravljanja destinacijama, nezadovoljavajuće transportne i turističke infrastrukture, lošeg poslovnog okruženja i neadekvatno iskorištenih prirodnih i kulturnih resursa za razvoj turističkih aktivnosti na otvorenom i kulturnog turizma.

“Nažalost, izolacija do koje je dovela pandemija kovida 19 ostavila je snažne posljedice na sektor turizma, ne samo u BiH, nego i u cijeloj EU”, dodaje se u saopštenju.

U ovom sektoru, konstatuje se u saopštenju, zabilježen je nagli pad od oko 80 posto i povratak na nivo prije krize još nije postignut.

“Kako se puni oporavak sektora ne očekuje prije 2022. godine, ova kriza može predstavljati i priliku za BiH da riješi neka dugo prisutna strukturalna pitanja i otvori veće i rastuće mogućnosti za promociju zemlje u njenom punom potencijalu, što će doprinijeti njenom boljem pozicioniranju na međunarodnom tržištu i porastu prihoda, zaposlenosti i ulaganja”, navedeno je u saopštenju.

Iz EU ističu da BiH treba jedan više holistički i strateški pristup razvoju i promociji turizma kao jedinstvena turistička destinacija, korištenjem modernih marketinških praksi, poboljšanog upravljanja destinacijama i kvalifikovanih ljudskih resursa.

“BiH treba raditi na strukturalnim reformama radi uspostavljanja okruženja koje omogućava održivi razvoj turizma i da promoviše ulaganja u turističku infrastrukturu”, dodaje se u saopštenju.

Podrškom novim inicijativama i projektima, EU je dosta učinila na ublažavanju negativnog uticaja na turizam, jačanju i pravilnom strateškom usmjeravanju sektora turizma.