Investicije

Kinezi preuzimaju gradilište Bloka 7 TE Tuzla


Gradilište Bloka 7 Termoelektrane Tuzla gotovo je u potpunosti spremno i u nekoliko narednih dana biće predato kineskim partnerima za daljnju realizaciju tog vrlo važnog i velikog projekta, potvrđeno je iz Elektroprivrede BiH.

Pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, čija je realizacija obaveza Elektroprivrede BiH, u završnoj su fazi.

Iz te kompanije navode da je vrijednost radova započetih u novembru 2019. gotovo 19 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij koji čine kompanije ITC iz Zenice, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić izjavio je da je gradilište gotovo u potpunosti spremno i u nekoliko narednih dana biće predato kineskim partnerima za daljnju realizaciju tog vrlo važnog i velikog projekta za Elektroprivredu BiH.

“Članovi stručnog tima naše kompanije sa predstavnicima partnera iz Kine intenzivno rade na izradi baznog dizajna projekta. Po okončanju ove aktivnosti, kineski stručnjaci i inženjeri će pristupiti izradi glavnog projekta i ishodovanju potrebnih dozvola za gradnju Bloka 7”, kazao je Salkić.

U proteklih 11 mjeseci izvršeno je čišćenje lokacije budućeg Bloka, izgrađeni su pristupni putevi, izmještene podzemne instalacije, te porušeni nadzemni objekti i okončana nivelacija terena.

Produžen je glavni kolektor i izrađen kanal za odvodnju površinskih voda, a oko cijelog gradilišta postavljena je betonska ograda.