Investicije

Mitrović – Jerinić o Koridoru Vc


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je u Doboju gdje je sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem razgovarao o izgradnji Koridora Vc kroz Republiku Srpsku, kao i spajanju brzom cestom Banja Luke – Doboja – Modriče – Brčkog – Bijeljine.

„Izgradnja Koridora Vc povezat će Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu sa Evropom, a imat će i poseban značaj za privredni razvoj i poboljšanje ukupnog kvaliteta života u Republici Srpskoj. Intenziviranjem izgradnje ovog koridora treba očekivati povećanje zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora te proizvodnju i prodaju građevinskog materijala potrebnog za gradnju autoceste. Osim toga, za naš teretni promet od iznimnog je značaja i rekonstrukcija pruge Doboj – Tuzla – Zvornik, čime bi se postigle veće brzine u skladu sa standardima transevropskih željeznica i Evropske unije“, naglasio je Mitrović.

Gradonačelnik Jerinić je istakao veliko zadovoljstvo posjetom ministra Mitrovića, ali i dobrom komunikacijom koju ovaj grad ima sa Ministarstvom.

“Moram istaći da imamo mnogo projekata koji su u nadležnosti Ministarstva, a direktno utječu na razvoj Doboja. Neki od njih su izgradnja Koridora Vc, rekonstrukcija pruge, ali i rad Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine koji ima sjedište u Doboju“, rekao je Jerinić.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ministar Mitrović je posjetio i Regulatorni odbor željeznica Bosne i Hercegovine te sa direktorom Tihomirom Narićem održao radni sastanak.

Direktor Narić informirao je ministra Mitrovića o trenutnim aktivnostima ROŽ-a kada su u pitanju propisani zadaci iz njihove nadležnosti, a definirane su aktivnosti i zadaci za naredni period u skladu sa programom rada Ministarstva za 2021. godinu.