Novosti

Vuković: Bilježimo prve znakove povratka naših izvoznika na evropska tržišta


Mjere vlasti na pomoći privredi zbog pandemije bile su spore i zakašnjele, ocijenio je Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH govoreći nedavno u programu Al Jazeera Balkans.

Mjerama koje je predložila Komora, a koje su dobrim dijelom usvojene, kazao je Vuković, spašen je lanac opskrbe u BiH, ali je podrška pogođenim sektorima i dalje potrebna, a u slučaju turizma ona mora biti i sistemska.

“Sreća u cijeloj nesreći je da je veliki dio ugovora naših izvoznika prema Europskoj uniji ostao zadržan, da ugovori u proteklo vrijeme nisu raskidani nego samo privremeno suspendirani te se sada bilježe prvi znakovi vraćanja na evropska tržišta”, kazao je Vuković.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnju podršku vlasti na svim nivoima bosanskohercegovačkoj privredi, Vuković je odgovorio da je Vanjskotrgovinska komora BiH pristupila izravno u vrijeme početka korone kao odgovor na cijelu krizu upravljajući se i povodeći se metodologijom kriznog menadžmenta.

“Riječ je o tome da smo predložili 40-ak mjera, od kojih su 33 na svu sreću su usvojene i borba za lance opskrbe je u BiH opstala. Kad je riječ o mjerama vlasti, smatramo da je odziv bio spor, da su zakasnjele. Ne samo da to smatramo mi nego i prema obilasku naših kompanija i pokazateljima koje radimo u korespondenciji s njima vidljivo je da su one mogle biti nešto ranije. Kad je riječ o turizmu slažemo se da je svaki novac uplaćen u turistički segment, koji je najpogođeniji, više nego dobrodošao. Međutim, potrebno je raditi na strateškim smjernicama kada ja u pitanju turistička branša u Bosni i Hercegovini, jer upravo danas bilježimo, nažalost, veliki odlazak radne snage iz te branše. Sutra da proglasimo kraj pandemije, da otvorimo sve hotele pitanje je hoće li biti dovoljno radnika da se pokrenu svi ti kapaciteti kao što je to bilo prije šest mjeseci ili godinu dana. To je dakle egzaktan i objektivan problem”.

Dodao je da asocijacija turizma u Komori ukazuje da turizam mora biti prepoznat u BiH kao izvozni brend što donosi neke dodatne olakšice kada je u pitanju PDV, povrat PDV-a i porez na dobit. Komora ukazuje na potrebu subvencija za radnike van sezone kako bi se zadržali i ne bi odlazili u druge zemlje.