Tema u fokusu

NGH želi da ostane prvi izbor klijenata


Kompanija NGH export-import iz Tuzle regionalni je dobavljač novih, obnovljenih i korištenih teških mašina, mehanizacije, hidrauličkih sistema i uređaja za izgradnju infrastrukture, infrastrukturu projekata, iskopa i prerade mineralnih sirovina u kamenolomima i rudarskoj industriji.

Kako je kazao direktor ove kompanije Kemal Garić, od pojedinačnih mašina i sistema do potpune flote, NGH je u stanju zadovoljiti sve zahtjeve teške mehanizacije, uključujući usluge održavanja, rezervnih i potrošnih dijelova, obuke i savjetovanja.

“Firma je počela sa radom 1986. u Odžaku kao uslužna organizacija za održavanje i remont hidrauličkih uređaja na građevinskoj, rudarskoj mehanizaciji i hidrauličnim transportnim sistemima, kao i sistemima u željezarama, njihovim čeličanama i kovačnicama. Krajem 80-ih te ranih 90-ih otvaramo predstavništvo, a kasnije registrujemo i firme NGH Skoplje, kao i NGH Zagreb. Početkom 90-ih smo registrovali firmu sa sjedištem u Tuzli, a servisno-remontne kapacitete u Odžaku preregistrovali u poslovnu jedinicu. Svi naši privredni subjekti profitabilno posluju. Sredinom 90-ih postajemo generalni zastupnik renomiranog svjetskog proizvođača građevinske i rudarske mehanizacije Liebherr, a 2007. generalni distributer ulja i maziva Rafinerije ulja Modriča za tržište Republike Sjeverne Makedonije. Danas NGH jeste full-service dobavljač – dobavljač po sistemu ključ u ruke“, kazao nam je Garić.

Pandemija nije mnogo uticala na poslovanje ove kompanije zbog projekata i ugovora koje su imali od ranije sa privatnim građevinskim firmama koje rade na infrastrukturnim projektima.

„To su prvenstveno firme koje rade na izgradnji autoputeva i pristupnih puteva na Koridoru Vc. U periodu od marta do maja 2020. godine za vrijeme lockdowna u BiH nismo obustavili rad niti jednog dana. Na izazov smo odgovorili uvođenjem i maksimalnim pridržavanjem propisanih mjera Kriznog štaba te podrškom u zdravstvenoj zaštiti naših zaposlenika. Nije bilo teško“, istakao je.

NGH je prvoplasirana kompanija u djelatnosti po prihodu. Rezultat je to identifikovanja i prepoznavanja potreba kupaca te fokusa na maksimalnu iskoristivost i raspoloživost svojih proizvoda, mašina i usluga u eksploatacionim uslovima kupca.

“Kupci su to prepoznali i ukazali nam povjerenje, na čemu im se i ovim putem zahvaljujemo. Dobrom poslovnom rezultatu doprinijeli su predanim radom i zalaganjem i naši zaposlenici pa stoga nastavljamo sa njihovim obrazovanjem i obukama u trening centrima Evrope. Budući da tehnologije i tehnološka rješenja stalno napreduju, neophodno je održati i kontinuitet u edukaciji kadrova. Zato je generalni plan firme da, kada izgovorite NGH, mi i dalje ostanemo vaš prvi izbor“, poručio je.ir

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine