Otkazan konkurs za zgradu Centralne banke u Hastahani

Otkazan konkurs za zgradu Centralne banke u Hastahani

Centralna banka Bosne i Hercegovine poništila je konkurs za idejni projekt nove zgrade u centru Sarajeva, odnosno na području Hastahane, rekli su iz CBBiH.

Riječ je o objektu koji je u planu izgradnje na zemljištu koje generalno odgovara području današnjeg parkinga na lokalitetu Hastahane.

Kako se navodi, konkurs je raspisan sredinom jula, ali nijedno od ponuđenih rješenja nije zadovoljilo kriterije Centralne banke BiH.

“Ovlaštena konkursna komisija je nakon provedene procedure i detaljne stručne analize četiri konkursne prijave utvrdila da nijedan od dostavljenih radova ne ispunjava kriterije utvrđene u konkursnoj dokumentaciji kao i uslove projektnog zadatka”, kazali su.

Nakon isteka zakonskog roka za žalbu, CBBiH će donijeti Odluku o ponovnom pokretanju postupka javne nabavke usluge izrade idejnog rješenja za potrebe CBBiH – Glavne jedinice Sarajevo, putem konkursa za izradu idejnog rješenja, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Centralna banka BiH je 2019. godine kupila zemljište površine 2.290 kvadrata za 4,7 miliona konvertibilnih maraka.

Gradnja objekta je kontroverzna zbog mišljenja dijela građana Sarajeva da se gradnjom objekta narušava izgled, odnosno namjena Hastahane.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.