Tema u fokusu

Pouzdanost 2020: Jedinstveni projekt koji spaja solventne i likvidne kompanije


Druga po redu sesija „Četvrtkom u podne sa bonitetno pouzdanim kompanijama“ u organizaciji Poslovnih novina i LRC-a održano je jučer u hotelu Bosmal Arjaan by Rotana u Sarajevu u sklopu projekta „Pouzdanost 2020“.

Ovaj radni skup kao i prethodni organizovan je uz poštovanje epidemioloških mjera i ograničen broj učesnika. LRC i Poslovne novine već šestu godinu zaredom realizuju projekt kojem je cilj promovisanje važnosti i vrijednosti koje bonitetno pouzdane kompanije posjeduju, a to su platne sposobnosti i solventnosti u plaćanju koje su u ovim vremenima posebno važne.

U sklopu projekta “Pouzdanost 2020, a u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama LRC i Poslovne novine organizuju redovne sesije na kojima promovišu ove vrijednosti i povezuju uspješne privrednike koji razmjenjuju iskustva o tome kako ostati bonitetno pouzdan u vrijeme krize.


Uspješna poslovna priča

Mirza Bavčić, direktor bonitetno pouzdane kompanije Express Courier – licencirani zastupnik UPS u BiH koja je ekskluzivni logistički partner Projekta je tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima bonitetno pouzdanih kompanija rekao da je danas više nego ikada važno imati pouzdane partnere u poslovnom procesu.

“Tokom ovih teških vremena za sve nas možemo posvjedočiti kako pouzdane kompanije lakše prevazilaze negativne posljedice pandemije uzrokovane koronavirusom. Više od deset godina postojanja gradimo povjerenje sa našim zaposlenicima, partnerima, klijentima, kao i svim drugim učesnicima u lancu vrijednosti koji pripadaju ovoj dinamičnoj industriji. Naprijed kazano potvrđuje certifikat bonitetne pouzdanosti koji ponosno nosimo već dugi niz godina. Također, četvrtu godinu zaredom Express Courier – licencirani zastupnik za UPS u BiH je logistički partner projekta “Pouzdanost” koji predstavlja uspješnu poslovnu priču čija je misija pružanje podrške mnogim partnerima i klijentima na putu izgradnje dugoročnih poslovnih odnosa zasnovanih na povjerenju. Ovaj projekat je jedinstven u tome što okuplja zajednicu solventnih, odnosno likvidnih i pouzdanih kompanija koje aktivno doprinose ekonomskom razvoju bh. ekonomije”, istaknuo je Bavčić.

Da su ovakvi skupovi opravdani pokazuju i poslovi koji su dogovoreni tokom prošlog susreta predstavnika bonitetno pouzdanih kompanija.

Direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group Emil Kučković je kazao kako mu je izuzetno drago da je tokom prvog okupljanja predstavnika bonitetno pouzdanih kompanija sklopljeno nekoliko poslovnih saradnji što je zapravo i cilj ovakvih skupova:

“Prije šest godina smo napravili prvu aplikaciju za poslovno umrežavanje bonitetno pouzdanih kompanija, a ovo je neko novo normalno kojem smo se prilagodili”, istaknuo je Kučković.

Neizostavan partner ovog projekta je i Vanjskotrgovinska komora BiH čiji potpredsjednik Ahmet Egrlić je podsjetio kako je certifikat bonitetne pouzdanosti vrlo bitna stvar za svaku kompaniju:

“U moru različitih plaketa, certifikata i priznanja se i najkvalitetniji izgube. Međutim, bonitetno pouzdane kompanije su nešto najkvalitetnije što BiH ima. To su kompanije s kojima je sigurno poslovati. Vi ste pokazali u najtežim vremenima da se može biti i bonitetno pouzdan”, naglasio je Egrlić.

Anida Vejo, key account manager LRC-a koji za potrebe projekata pravi analize i rangiranja je rekla da je LRC domaća kompanija koja je svoj biznis proširila otvaranjem kancelarija u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji:

“LRC BIS se bavi analizom i segmentiranjem tržišta i pružanjem podrške svim pravnim licima. LRC Inkasso je naša sestrinska kompanija koja se bavi pravnim savjetima i naplatom spornih potraživanja sudskim i vansudskim putem. LRC je u doba pandemije sve svoje resurse stavio na raspolaganje i zajedno s LRC Inkassom i Poslovnim novinama zajedničkim snagama podržao sva mala, srednja i velika preduzeća”, rekla je Vejo.

Nahid Unkić, direktor firme Herceg d.o.o. Srebrenik koja je prvoplasirana u svojoj djelatnosti (proizvodnja PVC i aluminijskih prozora i vrata) i već četvrtu godinu zaredom bonitetno pouzdana kompanija kaže da je za bonitetnu pouzdanost bitno donositi racionalne odluke i investirati u proizvodne kapacitete:

“Na taj način smo u mogućnosti da osiguramo kontinuirani rast koji se ponavlja iz godine u godinu. Tako zadržavamo bonitetnu pouzdanost koja nam je važna kao i certifikat bonitetne pouzdanosti koji posjedujemo”, kazao je Unkić.

Nermin Alić, osnivač firme TQM d.o.o. Instituta za kvalitet i standardizaciju i ekologiju Lukavac je rekao da su sredstva ove firme usmjerena u laboratorijske aktivnosti koje su stub djelovanja TQM-a:

“Tokom pandemije smo uspjeli sačuvati naše klijente i poslovne partnere kao i ljudske resurse. Povećali smo broj uposlenih i plate koliko smo mogli. Kao osnivač firme odrekao sam se svoje dobiti u interesu obezbjeđenja stabilnosti firme. U svemu tome pomogao nam je certifikat bonitetne pouzdanosti, a preko platforme LRC-a ocjenjujemo bonitetnu pouzdanost naših kupaca i klijenata i na osnovu toga definišemo uslove poslovanja s njima”, istaknuo je Alić.

Ušteda vremena

Jedan od učesnika jučerašnjeg radnog ručka bio je i Vladimir Trninić, vlasnik kompanija Petrol Com i Crosser koji je na prethodnom sastanku u organizaciji LRC-a i Poslovnih novina već sklopio neke poslove.

“Kroz dugogodišnju saradnju sa Poslovnim novinama upoznao sam mnoge bonitetne kompanije sa kojima i poslujem. Analize i rangigranja kompanija koja publikuju u specijalnim izdanjima mnogo mi znače jer ne gubim puno vremena pri traženju klijenata”, rekao je Trninić.

Direktor prodaje u firmi Semko d.o.o. Visoko Adnan Muratović kaže da certifikat bonitetne pouzdanosti koji posjeduje ova firma otvara mnoga vrata, te puno govori o firmama koje su bonitetno pouzdane:

“Osim toga, kada su u pitanju boniteti, preko LRC platforme dostupni su nam svi neophodni alati koji olakšavaju rad i štede naše vrijeme koje možemo iskoristiti za ono što je naš primarni posao”, naglasio je Muratović.

Osnivač i direktor firme EduTeh-Bizon Media Sarajevo koja se bavi digitalnim marketingom Haris Ćeremida je, također, naglasio vrijednost bonitetne pouzdanosti:

“U ovakvim vremenima je vrlo važno osloniti se na informacije koje dolaze iz pouzdanih baza podataka LRC-a. Bonitet i pouzdanost, te moral i etičnost u poslovanju su zaista bitni, kao i povezivanje kompanija koje imaju ove vrijednosti”, kazao je Ćeremida.

Poslovne novine će voditi evidenciju o poslovima koji se sklapaju na sesijama “Četvrtkom u podne s bonitetno pouzdanim kompanijama” u čemu je zapravo i bit ovakvih poslovnih susreta.

Poslovne novine