Tržišta i finansije

Tržište osiguranja u FBiH na prelomnoj tački


Vodeća osiguravajuća društva koja djeluju na području FBiH potpisala su zajedničku izjavu u vezi sa primjenom Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju/prometu, sa ciljem da se osigura potpuno provođenje rješenja predviđenih zakonom te pratećim podzakonskim aktima, a naročito uvjeta i zajedničke tarife premija i cjenovnika za osiguranje od automobilske odgovornosti koji su na snazi od 31.10.2020. godine.

Tržište osiguranja u BiH odnosno FBiH nalazi se na prelomnoj tački početka puta u liberalizaciju obaveznog osiguranja od AO. Svjesni odgovornosti prema građanima, njihovim osiguranicima i klijentima te potrebe da se interesi oštećenih i fondovi za isplatu šteta u potpunosti zaštite, vodeća društva za osiguranje u BiH su iskazala visok stepen suglasnosti u pogledu ukidanja prakse bilo kakvih davanja i povrata osiguraniku u vezi sa zaključenim ugovorom o osiguranju i naplaćenom premijom.

Djelujući u okviru Udruženja/udruge društava za osiguranje u FBiH, a i kroz vlastite aktivnosti, društva za osiguranje će nastaviti da kontinuirano ulažu napore u podizanje svijesti građana o potrebi za osiguranjem imovine pojedinaca te osiguranja osoba.

Svrha industrije osiguranja je da se BiH odmakne sa evropskog dna po visini premijskog prihoda po glavi stanovnika koji je sa krajem 2019.godine iznosio svega 112 eura i da se u narednim godinama nađe u društvu država poput Hrvatske ili Slovenije gdje je prosječna premija osiguranja po stanovniku od tri do deset puta veća nego u BiH.

Potpisana izjava jedna je od aktivnosti koje sama osiguravajuća društva poduzimaju u cilju očuvanja kredibiliteta cijelog sektora te podizanja vrijednosti struke osiguranja kao temelja ekonomskog razvoja svakog društva. Društva za osiguranje i ovim putem pozivaju korisnike usluga osiguranja, osiguranike i sve građane da prijave nadležnoj Agenciji za nadzor osiguranja u FBiH svaku sumnju u kršenje odredbi zakonskih i podzakonskih akata.

U tom kontekstu, društva za osiguranje daju punu podršku regulatoru tržišta, Agenciji za nadzor osiguranja u FBiH, kako bi se postigli optimalni rezultati u primjeni odredbi Zakona o obveznim osiguranjima u prometu/saobraćaju i osiguravanja najveće moguće stabilnosti tržišta osiguranja i kroz taj segment, zaštite prava osiguranika.