Novosti

Sattler: Ubrzati gradnju autoputa i završiti ga za 5 do 8 godina


Evropska unija pomaže realizaciju 11 projekata duž Koridora 5C, te izgradnju mosta u Gradišci i obnovu Luke Brčko.

Uprkos ekonomskim i socijalnim poteškoćama uzrokovanim COVID-19 pandemijom, radovi su nastavljeni na skoro svim lokacijama duž Koridora 5C. Uz sigurnosne i zaštitne mjere za zaštitu radnika, nastoji se osigurati što brži i uspješniji nastavak radova, zadržati radna mjesta i osigurati redovni prihodi za sve zaposlene,saopćeno je iz EU info centra.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler obišao je radove na izgradnji dionice Tarčin-Tunel Ivan te istakao važnost izgradnje Koridora 5C za Evropsku uniju.

“Ova dionica je dio Koridora 5C, dio transevropske mreže što znači da ćemo povezati Bosnu i Hercegovinu sa centralnom Evropom i obezbijediti bolju i bržu povezanost građana. Uložili smo više od četiri milijarde eura u ovaj projekat, te više od 200 miliona eura u grantovima za bolju povezanost Bosne i Hercegovine. Nastavit ću zagovarati unapređenje i ubrzanje radova, jer smatram da možemo raditi brže nego u prošlosti.”,istakao je Sattler.

Pozvao je nadležne vlasti da ubrzaju izgradnju i okončaju ostatak radova na Koridoru 5C dodajući da će nastaviti pružati podršku.

“Uvjeren sam da možemo ubrzati radove i okončati izgradnju za pet do osam godina.”,dodao je Sattler.

Koridor 5C će podržati ekonomski razvoj i doprinijeti regionalnoj integraciji, a procjenjeno je da će ovaj značajni program dovesti do stvaranja između 5.000 do 7.500 novih radnih mjesta.

Sattler je bio domaćin dva sastanka na visokom nivou sa predstavnicima bh. institucija, izvođačima radova te predstavnicima Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj koje uz bespovratna sredstva Evropske unije obezbjeđuju kreditna sredstva kako bi se osigurao nastavak radova. Oba sastanka, održana u 2020. godini imala su za cilj procijeniti napredak radova te osigurati saradnju između svih učesnika procesa na ubrzavanju izgradnje koridora, imajući u vidu da su radovi okončani ili u toku tek na oko 50 posto gradilišta.

Evropska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za Zapadni Balkan te osigurala izdvajanje bespovratnih sredstava za sufinansiranje ključnih transportnih i energetskih veza u regionu do 2020. godine. Bespovratna sredstva se osiguravaju kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) uz komplementarna kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Za naredni period, kroz sveobuhvatni Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan, Evropska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Evropskom unijom.

Više od 325 kilometara Koridora 5C prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, što će po okončanju radova pružiti direktnu poveznicu između luke Ploče u Hrvatskoj i Budimpešte te značajno unaprijediti povezanost Bosne i Hercegovine s ostatkom Evrope.

Evropska unija je najveći donator ovog značajnog razvojnog programa, obezbjeđujući finansijsku i stručnu pomoć za unapređenje i ubrzanje radova na izgradnji Koridora 5C u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija pomaže građanima, civilnom društvu, poslovnoj zajednici i institucijama širom Bosne i Hercegovine. EU Periskop je serijal emisija koje donose priče o konkretnim rezultatima, te pomoći i kako je ona utjecala na poboljšanje kvalitete života građana BiH, saopćeno je iz EU info centra.