IT i Tehnologija

Infobip preuzima američku kompaniju OpenMarket za približno 300 miliona dolara


Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u BiH i regiji, sklopio je kupoprodajni ugovor s američkom IT kompanijom Amdocs (NasdaqGS: DOX) o preuzimanju firme OpenMarket, vodećeg B2B pružatelja rješenja za razmjenu mobilnih poruka, za bruto iznos u gotovini od približno 300 miliona američkih dolara. Zaključenje transakcije očekuje se nakon dobivanja uobičajenih regulatornih odobrenja.

Ova transakcija dolazi samo manje od tri mjeseca nakon značajnog investicijskog ulaganja i strateškog partnerstva s društvom One Equity Partners u Infobip, ujedno prvog vanjskog financijskog ulaganja u vodnjansku IT kompaniju. OEP, sa svojom dugom i uspješnom historijom ostvarivanja partnerstava s osnivačima firmi najviše kvalitete, najbrže rastućim globalnim telekomima te softverskim kompanijama, blisko je surađivao s Infobipom po pitanju pronalaženja i izvršenja ove transformativne transakcije.

Ovim su preuzimanjem na jednome mjestu okupljene dvije vrhunske kompanije s ciljem stvaranja globalnog lidera u području cloud komunikacija sa zajedničkim run rate prihodom većim od milijarde američkih dolara. Ova transakcija ostavlja značajan trag ujedinjujući značajnu prisutnost OpenMarketa u SAD-u te Infobipa u ostalim dijelovima svijeta, što će omogućiti mjesečno više od 14 milijardi korisničkih interakcija kroz niz komunikacijskih kanala, a sve to u više od 190 zemalja.

„Ova transakcija predstavlja značajan iskorak na našem putu prema eksponencijalnom rastu. Zajedno, Infobip i OpenMarket broje više od deset tisuća poslovnih korisnika, što uključuje mnoge najistaknutije svjetske kompanije. Bit ćemo u mogućnosti bolje zadovoljiti potrebe korisnika u svakom dijelu svijeta s najboljom direktnom povezanosti, s više od 650 telekom operatora, te vrhunskim, zajedničkim portfeljem cloud komunikacijskih rješenja te SaaS ponudom“, poručio je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa.

Drago mi je štoIT će OpenMarketov tim, koji je izgradio veliki i brzorastući biznis, postati dio naše Infobip obitelji. Dijelimo zajedničku viziju i vrijednosti. Pred nama je uzbudljivo vrijeme te opet možemo reći ono što uvijek ponavljamo – we are just starting”, kazao je Kutić.

Uzbuđeni smo što udružujemo snage s Infobipovim timom kako bismo ponudili dodatne vrijednosti našim korisnicima tokom ovog uzbudljivog vremena za kompaniju. Želio bih zahvaliti Amdocsu na dugogodišnjoj podršci i prepoznavanju izvanrednog potencijala ove strateške kombinacije“, izjavio je Jonathan Morgan, CEO OpenMarketa.

OpenMarket vodeći je pružatelj „mobile engagement“ rješenja koji pomaže najvećim svjetskim firmama u provođenju njihove skalabilne A2P (Application-to-Person) SMS, MMS i RCS korisničke komunikacije. OpenMarket već dugo ima vodeću ulogu i pionir je na tržištu SAD-a. Može se pohvaliti reputacijom vrhunskog brenda i najistaknutijim klijentima te je poznat po visokoj kvaliteti svoje usluge i izuzetnoj podršci bazi korisnika.

Infobip u BiH je u oktobru proslavio prvu deceniju svog djelovanja na ovom tržištu, a 2020. godina je značajna i zbog pokretanja procesa izgradnje trećeg Infobip kampusa, ovaj put u Sarajevu. Prema svim pokazateljima, riječ je o jednoj od najvećih IT investicija u BiH u posljednjih deset godina. BiH uredi predstavljaju neke od ključnih razvojnih centara kompanije, te poslije onih u Hrvatskoj zapošljavaju najveći broj softverskih inženjera i developera, ali i zaposlenika iz drugih odjela.

O Infobipu:
Infobip je krenuo kao mala startup kompanija iz Vodnjana u Istri. Danas, s više od decenije iskustva u IT industriji, Infobip globalno zapošljava više od 2400 ljudi te kroz 68 ureda posluje na šest kontinenata. Kompanija pruža vlastito izgrađenu tehnologiju koja može doprijeti do preko sedam milijardi mobilnih uređaja i stvari u više od 190 zemalja, omogućavajući tako besprijekornu mobilnu komunikaciju poslovnih subjekata s njihovim krajnjim korisnicima – na svakom kanalu i uređaju, u svakom trenutku i bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalaze. Infobip je izrastao u vodeću globalnu komunikacijsku platformu u oblaku (CPaaS), a ove je godine predstavio svoj model softvera kao usluge (SaaS). Infobip je ove godine četvrti put zaredom proglašen najboljim pružateljem A2P SMS usluga na svijetu, prema godišnjem ROCCO izvještaju. Firma je direktno povezana s više od 650 telekom operatera širom svijeta, nedavno je potvrđena kao pouzdani partner udruženja GSMA za „Identity Revenue“ inicijativu, te surađuje i u partnerstvu je s vodećim kompanijama koje razvijaju messaging aplikacije, bankama, društvenim mrežama, tehnološkim kompanijama i agregatorima. Infobip je u svijetu prepoznat kao dobitnik brojnih nagrada za kvalitetu usluga koje provodi pri čemu surađuje s više od 300 000 klijenata; s najvećim svjetskim chat aplikacijama poput WhatsAppa, Vibera, Telegrama, te s globalno poznatim brendovima poput Virgin Megastore, Strave, Ubera, Zendeska, Burger Kinga i mnogim drugima.