Tema u fokusu

Pouzdanost 2020: Prihvatimo promjene i prilagodimo se novim uslovima na tržištu


U okviru projekta „Pouzdanost 2020“, 12. novembra održana je četvrta sesija „Četvrtkom u podne sa bonitetno pouzdanim “, koju organizuju LRC i Poslovne novine u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i uz podršku ekskluzivnog logističkog partnera Express Courier, ovaj put u hotelu Blanka na Vlašiću.

I tokom četvrte sesije nastavljena je tradicija uvezivanja i promocije bh. kompanija sa visokom bonitetnom ocjenom, a kako je istaknuto ovom prilikom, radi se o firmama koje su solventne, koje su redovne platiše i koje mogu računati jedne na druge.

Bonitetno pouzdanih kompanija ima oko 16 posto u BiH i kroz ove redovne B2B sesije omogućeno im je da razmjene iskustva i kontakte, sklapaju poslove, te usvoje dobre prakse kako najbolje prebroditi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.
U svom pozdravnom obraćanju Adnan Hrenovica, osnivač, direktor i vlasnik LRC, najveće bonitetne agencije u BiH osvrnuo se na trenutnu situaciju te rekao:
„Suočio sam sa problemom gdje naći zaposlene i okrenuo sam se mladoj generaciji. Danas poslije 22 godine moj menadžment i moji suvlasnici su moji bivši i sadašnji uposlenici, koji su od LRC-a napravili Grupaciju i raširili naše poslovanje u regiji.“


Obraćajući se predstavnicima bonitetno pouzdanih kompanija, Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH istaknuo je:
„U vrijeme pandemije koronavirusa uvoz i izvoz iz BiH su bili usporeni, ali nisu bili zaustavljeni. Sporost je proizašla iz toga što je neko od nadležnih u vlasti odredio da imamo samo tri granična prelaza za uvoz. Borimo se da i u ovom nekom novom lock down-u, ne dođe do ponovne restrikcije graničnih prelaza. Ja vas uvjeravam da neće i službe moraju raditi 24 sata, onako kako rade. Jer, vaš usporen uvoz znači manjak vaših prihoda, odnosno povećanje vaših troškova“, kaže Vuković.

Mirza Bavčić, generalni direktor kompanije Express Courier d.o.o. Sarajevo, jedini licencirani zastupnik za UPS u BiH, rekao je da osim što su godinama ekskluzivni partner projekta „Pouzdanost 2020“ i ponosni su nosilac certifikata bonitetne pouzdanosti, koji potvrđuje njihovo kvalitetno poslovanje. Kao uspješan privrednik poručio je učesnicima sesije:
„Kriza je užasna prilika za gubljenje – prihvatimo promjene i prilagodimo se novim uslovima na tržištu.”, rekao je Bavčić.

Za saradnju sa ovom kompanijom zainteresirali su se prisutni, a prezentujući usluge i konkurentske prednosti Nihad Gračić, izvršni direktor za komercijalne poslove istakao je da Express Courier nudi transport pošiljki prema više od 220 država i teritorija u svijetu, po sistemu “od vrata do vrata”, uz najkraće moguće tranzitno vrijeme. Svojim korisnicima nude kompletno logističko rješenje i usluge bilo da se radi o BH tržištu ili inostranstvu.

Lider u naplati potraživanja sudskim i vansudskim putem u BiH, agencija LRC Inkasso, posluje već 15 godina i iza sebe ima više od 15.000 pokrenutih postupaka naplate potraživanja, a procenat uspješnosti naplate kreće se i do 70 posto.

Na ovom networkingu bio je interesa i za usluge agencije Inkasso, koju je predstavila rukovoditeljica Mirela Parić. Kako kaže, ne postoji djelatnost u BiH, koja nema problema sa naplatom potraživanja, a što je došlo do izražaja u vrijeme pandemije COVID-19.

„Tri prva krizna mjeseca u ovoj godini imali smo dobre rezultate u naplati potraživanja. Od juna pa do sada imamo ekspanziju zahtjeva klijenata za naplatu portraživanja, koje su nam prepustili u rad. Korištenjem Inkasso sistemskih rješenja za upravljanje potraživanjima, privredniicma je omogućeno značajno smanjenje troškova, i povećanej efikasnosti poslovanja“, tvrdi Parić. Uspješno su proširili svoje poslovanje i u regionu, pa osim domaćih, rade i naplatu ino-potraživanja klijenata, koja su dospjela na naplatu.

Prema riječima Emira Osmanbašića, direktora prodaje u Triglav osiguranju, prema pokazateljima struke iz oblasti osiguranja, Triglava spada u vodeća i najpouzdanija osiguravajuća društva.

„Jedini smo na bh. tržištu koji nudimo novi atraktivni proizvod, policu osiguranja potraživanja, implementiran prije par mjeseci. Imaocu te police omogućeno je da ukoliko ne dođe do naplate svojih potraživanja, Triglav osiguranje isplaćuje osiguranu sumu tog potraživanja“, istaknuo je Omerbašić.

Sektor turizma u BiH prvi je bio pogođen krizom nastalom zbog pandemije COVID-19. Hotel Blanka na Vlašiću bio je među rijetkim, koji je uspio iskoristiti prirodne potencijale, spustio je cijene i omogućio domaćim turistima nove sadržaje u novonastaloj situaciji.

Prema riječima Amira Šibića, direktor hotela Blanka Vlašić, imali su pad prihoda preko 70 posto, ali nisu otpuštali radnike.

„Nadam se da u predstojećoj zimskoj sezoni neće biti lockdowna. Sa turističkom zajednicom SBK poduzimamo mjere da budemo korona free destinacija. U 2021. godini planiramo postaviti lift četverosjed, kako bi se ponuda na Vlašiću kompletirala“, najavio je Šibić.

Partner projekta je i Privredna komora Republike Srpske čiji je predstavnik Lazo Šinik, sekretara u sektoru šumarstva i prerade drveta Privredna komora RS, rekao nešto više o tome kako su se prilagodili novonastaloj situaciji s pandemijom COVID-19.

„Najteže nam je bilo u aprilu ove godine kada su pojedine proizvodnje imale pad preko 80 posto. Sada smo ušli u period normalizovanja situacije. Očekujemo da će rezulatati ove godine biti pribižni onim od prošle, a to će biti vrlo dobar rezultat u ovakvim okolnostima. Nadamo se boljoj stopi rasta u 2021.“, nagovještava Šinik.

Lanaco sa svojih 340 zaposlenih potvrđeni je partner najvećih globalnih IT kompanija Microsofta, Oracla, Cisca, HP itd. Prema riječima Siniše Andrića, event menadžera to je ujedno i najveći sistem integrator koji na tržištu postoji već 30 godina.

„Ove godine ostvarili smo prvi interkontinentalni posao, jer smo jedno od naših rješenja implementirali u Nigeriji. U periodu posljednjih pet godina imali smo preko 200 miliona KM prihoda i svake godine 3 miliona KM ulažemo u razvoj sopstvenih resursa. Za sva naša rješenja i proizvode, nudimo podršku 24 /7. U periodu korona krize zadržali smo sve radnike i zaposlili novih 25 kolega“, istaknuo je Andrić.

Kompanija „Arke 2000“ d.o.o. Banja Luka već 20 godina uspješno egzistira na domaćem i evropskom tržištu u proizvodnji PE i PP vrećica, aluminijskih folija, streč folija, papira za pečenje i folija za prekrivanje. Prema riječima Envera Hodžića, vlasnika i direktora „Arke 2000“ , više od 70 posto izuzetno tražene PE folije za prekrivanje izvoze u EU.

„Za vrijeme pandemije COVID-19 bilo nam je mukotrpno raditi, jer EU ne poznaje termin „kasnimo zbog korone“, kaže Hodžić.


Među prisutnima koji nastoje da unaprijede poslovnu atmosferu bio je i Elvedin Lagarija, vlasnik i direktor L&E Group, specijalizirane za finansijski konsalting, ponudio je svoje usluge i naveo:

„Iznalazimo rješenja na obezbjeđenju finansijskih sredstava za one privredne subjekte, koji žele realizovati neke od svojih projekata. Što se tiče bankarstva, domaće tržište je preplavljeno sredstvima, ali kad klijent aplicira, teško ih dobije. Privreda u BiH ima mogućnosti i ideje, ali treba obezbjediti finansije, kako bi ugledale svjetlo dana. Mi smo tu da im pomognemo “, rekao je Lagarija.

I ovaj put, prisutni su sklopili određene poslove što je i cilj b2b razgovora .

Piše: Irena Vasić-Dobrić