Tema u fokusu

JKP VIK d.o.o. Tuzla- Lideri u BiH zahvaljujući kvalitetnom vodosnabdijevanju


Prema rezultatima poslovanja i organizaciji sistema rada, JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Tuzla spada u top pet vodovoda u BiH, koji aktivno radi na projektu obezbjeđenja dugoročnog vodosnabdijevanja grada Tuzle do 2036. godine vrijednom 13.500.000 eura.

Građani Tuzle mogu se pohvaliti da piju jednu od najčistijih voda u Evropi, a čak 97 posto područja grada Tuzla pokriveno je mogućnošću pristupa javnom vodovodnom sistemu zahvaljujući ,prije svega, JKP VIK d.o.o. Tuzla, koji drži lidersku poziciju u BiH u smislu kvalitetnog obezbjeđenja vodosnabdijevanja.

Prema riječima mr.sci. Aida Berbića dipl.pravika, direktora JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Tuzla, projektom dugoročnog vodosnabdijevanja grada Tuzle u naredne tri godine obezbjediće se izrada projektne dokumentacije, kao i uslovi da i preostali dio grada Tuzla, koji nema mogućnost priključka na vodosnabdijevanje, riješi to pitanje.

default

„Grad Tuzla i naše preduzeće već desetak godina su u programu realizacije KFW-a, a to je projekat obezbjeđenja dugoročnog vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda za Grad Tuzlu do 2036. godine. U okviru ovog projekta trenutno se radi proširenje postojeće vodovodne mreže, zahvaljujući čemu će se pokrivenost pristupa vodovodnoj mreži na području grada Tuzla popeti na 97%“, kaže Berbić.

Projektom je planirano povećanje kapaciteta izvorišta Stupari na 360 sekundnih litara, zatim izgradnja potpuno novog cjevovoda od Stupara do pumpne stanice na lokalitetu Sprečkog polja, u dužini od 19,5 kilometara, a biće urađen i potpuno novi cjevovod u dužini 9,5 kilometara, od pumpne stanice na lokalitetu Sprečkog polja do rezervoara na Ceriku.

„Uradit ćemo i kompletnu rekonstrukciju pumpne stanice na lokalitetu Sprečkog polja, koja je ujedno i srce našeg sistema transporta pitke vode za Grad Tuzla. Realizovat ćemo i projekte izgradnje nova četiri bunara u Sprečkom polju itd“, istaknuo je Berbić.

Osim navedenog KFW projekta,JKP ViK d.o.o. Tuzla je dio i MEG projekta koji finansira UNDP.

„ U okviru MEG projekta ćemo unaprijediti svoje poslovanje primjenom modernih principa i stvaranja uslova samoodrživosti, koje će biti popraćene informatičkim rješenjima unutar poslovnog softwer-a“, dodao je Berbić.

JKP VIK d.o.o. Tuzla inače održava 700 km vodovodne mreže, 40 pumpnih stanica, 22 rezervoara vode, snabdijeva 48.063 stambenih i poslovnih jedinica u gradu Tuzli (97% teritorije Grada Tuzla). Vodozahvati za snabdijevanja grada Tuzla nalazi se na području opština Kladanj, Živinice i Tuzla.

„ Kad je u pitanju odvodnja otpadne vode, proširenje kanalizacione mreže u gradu Tuzla, kao i veći zahvati na rekonstrukciji postojeće mreže zahtijevaju znatna finansijska ulaganja koja preduzeće u navedenim okolnostima ne može obezbijediti. Soga se aktivnosti ovog pogona odnose na usluge održavanja ispravnosti i funkcionalnosti kanalizacije, pražnjenja septičkih jama, kao i transport vode u sušnim ljetnim mjesecima do naselja koja nemaju pitku vodu, i za druge potrebe“, tvrdi Berbić.

default

Trenutno stanje poslovanja u ovoj kompaniji je, kako navodi dalje Berbić dobro, jer nemaju dugovanja prema Poreznoj upravi, niti bilo kakvog duga po osnovu PDV, a u potpunosti se poštuje i kolektivni ugovor sa radnicima.

„Naš prosječni godišnji nivo ulaganja u poboljšanje nivoa usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda iznosi 2 do 3 miliona KM, isključivo iz vlastitih sredstava, pa će tako biti i u 2020. Tome se mogu dodati i iznosi iz drugih izvora finansiranja, kao što su krediti,grantovi i sredstva od viših nivoa vlasti “, tvrdi Berbić.

U JKP VIK d.o.o. Tuzla imaju 235 uposlenika, od čega je oko 20 posto njih s visokom stručnom spremom. Jednu od vizija svog poslovanja, ova kompanija ostvaruje upravo ulaganjem u profesionalno usavršavanje sopstvenih kadrova, ali i ulaganjem u savremene proizvodne kapacitete, te ispunjavanjem regulatornih zahtjeva tržišta.

„Naš primarni cilj je nastaviti i dalje pružati kvalitetnu uslugu vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na zadovoljstvo naših korisnika.Planiramo završiti projekat dugoročnog vodosnabdijevnja, te uvesti potpunu telemetriju sistema. Naravno ,naš cilj je i da u bliskoj budučnosti budemo top jedan vodovod u Bosni i Hercegovini“, rekao je Berbić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić