Novosti

Svjetski dan djeteta: Nagrada UNICEF-a za novinarku N1 Ivanu Erić


UNICEF u BiH je danas obilježio 20. novembar – Svjetski dan djeteta. Ovom prilikom dodijeljene su nagrade u nekoliko kategorija, a nagrađena je i novinarka N1 Ivana Erić za priču o migrantskoj porodici koja na ulici dočekuje zimu.

Globalnom REIMAGINE kampanjom UNICEF širom svijeta nastoji ponovo osmisliti bolji svijet – za svako dijete. U Bosni i Hercegovini je, uz poštovanje svih mjera i ograničenja zbog COVID-a-19, prvi put otkako se obilježava Svjetski dan djeteta, 20. novembar obilježen online događajem kojem su prisustvovali gosti iz diplomatskog hora, medijski profesionalci, predstavnici udruženja, organizacija i institucija koje se bave promocijom i zaštitom prava djece, kao i djeca i mladi koji su se uključili u ovogodišnje aktivnosti ponovnog osmišljavanja boljeg svijeta #ZaSvakoDijete.

Kako navode, 2020. godina ostaće upamćena po virusu COVID-19, kao i direktnim i indirektnim uticajem pandemije na zdravlje, obrazovanje i uopšte život djece.

Dok se zdravstveni sistemi širom svijeta suočavaju sa velikim izazovima, kriza izazvana pandemijom virusa COVID 19 odnosi živote i ugrožava egzistenciju ljudi, utiče na privredne, i što je još važnije – obrazovne procese i mnoge porodice se bore da je prevaziđu.

“U Bosni i Hercegovini svjedoci smo teških posljedica koje pandemija ima na djecu, njihovo obrazovanje, sigurnost te na njihovu dobrobit uključujući i mentalno zdravlje, što će sve vjerovatno imati utjecaja na njihovu budućnost, a time i ljudski kapital u ovoj zemlji. Zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju. Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje te istovremeno unaprjeđivati mogućnosti učenja online čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu. Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje. Mi u UNICEF-u radimo sa zajednicama, vladama i partnerima kako bismo suzbili širenje virusa COVID-19 i što više smanjili njegov socijalni i ekonomski utjecaj na djecu i njihove porodice. Stoga pozivamo svoje partnere da nam se pridruže u ostvarivanju tog cilja. Nastavimo graditi bolje, sigurnije, zdravije i mirnije okruženje i ponovo osmislimo budućnost svakog djeteta”, izjavila je dr Rownak Khan, predstavnica UNCIEF-a u Bosni i Hercegovini.

Prepoznajući značaj medija, UNICEF u Bosni i Hercegovini tradicionalno dodjeljuje priznanja medijskim profesionalcima za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH.

Ove godine dodijeljena su četiri priznanja i to: Ivani Erić, novinarki TV N1 u kategoriji Televizija, Nataši Lazukić, u kategoriji Blog, Azri Husarić, u kategoriji Internet rad.

Posebno priznanje za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta dodijeljeno je novinaru portala Otisak, Željku Lazareviću.

Osim priznanja, ovogodišnji žiri u sastavu Zoran Ćatić, Nineta Popović, Sandra Gojković Arbutina, Katarina Marijanović, Lamija Silajdžić i Benjamin Omerbegović, odlučio je dodijeliti i zahvalnice za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za TV priloge Amini Bijelonja i Tahiru Žustri, za blogove Hani Kazazović, Brankici Smiljanić, Ivoni Grgić, Ilmi Kurtović i Nejri Džananović, te za internet radove Snježani Aničić i Anamariji Zadro.

UNICEF i Bosni i Hercegovini, prateći globalnu Reimagine kampanju, ove godine realizuje REIMAGINE TALKS – seriju live epizoda tokom kojih su učesnici razgovarali i razgovarat će o temama važnim #ZaSvakoDijete.
Re-Imagine thoughts 4 Re-Imagine Talks

Pored medijskih profesionalaca, UNICEF u Bosni i Hercegovini objavio je i pobjednike nagradnog konkursa Re-Imagine thoughts 4 Re-Imagine Talks tokom kojeg su djeca i mladi uzrasta 12 – 18 godina slali svoje radove (video, priče, fotografije, crteže ili ilustracije) na neku od tema Re-Imagine Talksa. Pobjednici ovog konkursa su: Azra Tupkušić (17) iz Tuzle – tema Inkluzija, Ajla Alić (16) iz Teočaka – tema Mentalno zdravlje, Dajana Markanović (16) iz Brčkog – tema Muzika, Hana Isaković (12) iz Sarajeva – tema Radio/TV, Sara Kelava (16) iz Travnika – tema Aktivizam, Amar Džafić (15) iz Lipnice, Tuzla – tema Okoliš, Adis Arnaut (16) iz Zenice, tema Obrazovanje i Iris Altumbašić (12) iz Tuzle – tema Online život. Nagrade su im dodijelili dr Ingrid Macdonald rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Saliha Đuderija, pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH i Nicola Minasi, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, koji su se obratili učesnicima.

U znak podrške obilježavanju Svjetskog dana djeteta večeras će Grad Banja Luka i Grad Mostar u plavo “obojiti” svoje najpoznatije građevine – Banski dvor i Stari most. U Sarajevu će, sada već tradicionalno, plavom bojom biti osvijetljen Sarajevo City Centar.

N1