Novosti

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava organizaciju 5. kongresa o pčelarstvu


Sweden/USAID FARMA II podržao je organizaciju Petog Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je danas otvoren u Tuzli i održava se uglavnom u online formatu.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Sweden/USAID FARMA II objavit će i Knjigu sažetaka i punih radova sa tog kongresa.

Knjiga će biti dostupna, u elektronskoj i štampanoj verziji, svim sudionicima kongresa te široj pčelarskoj i akademskoj zajednici i relevantnim industrijama i institucijama. FARMA II projekt sudjelovao je i u prošlim kongresima te podržao njihovu organizaciju.

Kongres će trajati dva dana, a organizatori su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do Zdravlja” iz Tuzle, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera iz Osijeka (Hrvatska), Veleučilište Požega (Hrvatska) te Multi Lab d.o.o. iz Tuzle, koji je domaćin manifestacije.

Peti Kongres okuplja više od 200 pčelara, poljoprivrednih proizvođača, predstavnika akademske zajednice, prehrambene i farmaceutske industrije te državnih institucija iz osam država uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Sloveniju, Ukrajinu, Tursku i Veliku Britaniju.

Cilj kongresa je da ujedini sve te sudionike u jedinstveni lanac vrijednosti, koji će doprinijeti razvoju pčelarstva u BiH i regiji te povećati kvalitetu pčelinjih proizvoda i produktivnost u tom sektoru.

“Na kongresu će biti prezentirano 38 akademskih i stručnih radova sa širokim spektrom tema kao što su zaštita pčela i biljaka, standardizacija proizvodnje meda i kontrola kvalitete, proizvodnja hrane za pčele i pčelinjih proizvoda s dodanom vrijednošću te analize zakonodavstva i modela podrške za pčelare .”,navode organizatori.