Novosti

Ključni korak ka projektu u Varešu vrijednom milijardu i po KM


Kompanija Adriatic Metals PLC dobila je urbanističku dozvolu za područje projekta Veovača (površinski kopovi, postrojenja…) od Federalnog ministarstva prostornog planiranja. Odobrenje odražava snažnu podršku vlade i komercijalnih dioničara.

Proces prijave uključivao je traženje i primanje pozitivnih mišljenja za projekt svih značajnih vladinih institucija (iz oblasti šumarstva, voda, zoniranja, kantonalnih ministarstva, ove i susjendih općina), kao i svih relevantni pružatelja komercijalnih usluga (komunalne usluge, telekomunikacije itd.).

“Ovo je bilo složen postupak dovršen marljivo sa svih strana i popločava put za buduća odobrenja potrebna za izgradnju projekta Vareš.”, navode iz kompanije.

Dobivši odobrenje Elaborata rezervata, okolišnu dozvolu i urbanističku dozvolu, firma će odmah aplicirati Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i infrastrukture za dozvolu eksploatacije, što je isključivo tehnički usredotočen postupak.

“Uz to, firma sa zadovoljstvom objavljuje da je preliminarna vodna dozvola za područje projekta Rupice (podzemni rudnik i s njim povezana infrastruktura) također zaprimljena od Agencije za vode rijeke Save. Ova dozvola je neophodan korak u postupku dobivanja okolišne dozvole za Rupice, koja je na završnoj reviziji, nakon završetka javne rasprave.”,  kažu iz kompanije.

Direktor Adriatica, Paul Cronin, naveo je da je veoma zadovoljan što je postignut ovaj ključni korak u izdavanju dozvola kroz usku saradnju između bh. tima kompanije i značajnog broja vladinih i komercijalnih čimbenika uključenih u proces.

“Ovo jasno pokazuje snažnu podršku koju imamo sa svih nivoa vlasti u BiH i radujemo se nastavku naše bliske suradnje s vladom, lokalnom zajednicom i komercijalnim dioničarima.”,  kazao je.

Podsjetimo, kompanija Adriatic Metals otkrila je vrijedna nalazišta raznih metala na dva nalazišta u Varešu, Rupice i Veovača, a ukupna vrijednost u samoj kompaniji se procjenjuje na 917 miliona dolara, odnosno oko 1,5 milijardi KM.

Nedavno je najavljeno da kompanija planira investirati do 180 miliona dolara.