Novosti

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice


1. Izvoz iz BiH prvi put ove godine premašio lanjsku vrijednost

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u oktobru je prvi put u 2020. premašio vrijednost iz istog mjeseca prošle godine, što je pokazatelj da se domaća privreda bila počela snažno oporavljati krajem ljeta i početkom jeseni.

Naime, u oktobru 2020. ukupna vrijednost izvoza iz BiH iznosila je milijardu i 19 miliona KM, što je za oko 6 miliona, ili za oko 0,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Ovo je prvi mjesec u godini koji ima veću vrijednost izvoza nego lani.

2. Počinje s radom hotel “Bistrica” na Јahorini

Hotel “Bistrica” na Јahorini počeo je s radom pod upravom Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” iz Teslića. Gosti će osjetiti značajno poboljšanje u uslugama koje će pružiti hotel “Bistrica”, s obzirom na to da će se primjenjivati uspješan model upravljanja koji se već godinama upražnjava u “Banji Vrućici”, za koju se kaže da je lider zdravstvenog, kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes-turizma na ovim prostorima.

3. Rekordna proizvodnja mlijeka na Sokocu

Sokolački mljekari isporučili su mljekarama u proteklih deset mjeseci ukupno 2.707.000 litara mlijeka, više za 463.000 litara nego lani i postigli su rekordnu proizvodnju.

Trend rasta proizvodnje mlijeka nagovještava da će ove godine premašiti 3.000.000 litara mlijeka, što je donedavno bilo nepojmljivo. Najviše rade za sarajevski “Milkos” i mljekaru “Pađeni” iz Bileće.

4. Završen proboj tunela Počitelj, četiri mjeseca prije roka

Na poddionici Počitelj – Zvirovići, iskop obje tunelske cijevi završio je četiri mjeseca prije predviđenog roka, time je tunel Počitelj kompletno probijen. Da bi se stekla prava slika o tome šta je urađeno na ovom projektu treba istaći da je dnevni napredak iskopa tunela u obje cijevi bio do 14 metara, pri čemu je utrošeno preko 200.000 kg eksploziva za proboj tunela, navode iz JP Autoceste FBiH.

5. BiH najmanje uložila u spašavanje privrede

Bosna i Hercegovina uložila je najmanje novca u poticaje za pomoć privredi usljed ekonomske krize izazvane koronavirusom u cijelom regionu, a mjereno procentualno prema veličini brutodruštvenog proizvoda (BDP).

Kada je riječ o širem region Jugoistočne Evrope, samo je Moldavija uložila manje od BiH. Naime, poticaji za pomoć privrednom oporavku u BiH iznosili su samo 3 posto BDP-a.

6. FlyBosnia uzima avion u zakup, nastavlja operacije

FlyBosnia će ponovo uspostaviti letove uzimanjem u najam aviona Airbus A320, koji je ranije koristio United Airlines. Ovaj mlaznjak star 26 godina trebao bi biti isporučen Sarajevu tokom prvog kvartala 2021. godine, kako bi aviokompanija nastavila letove, javlja Ex-yu aviation news podsjećajući da je bosanskohercegovački avioprevoznik povukao svoj jedini avion u avgustu. Podsjetimo, FlyBosnia je tada otpustila i većinu svoje letačke posade.

7. Prodaje se robna kuća u Velikoj Kladuši

Razvojna banka Bosne i Hercegovina objavila je oglas za prodaju Robne kuće u Velikoj Kladuši. Riječ je o poslovnoj zgradi na adresi Trg mladih bb, ukupne površine 767 m2, koja je jedan od simbola Velike Kladuše.

Najniža cijena je 3,8 miliona maraka. Rok za isplatu je 30 dana od zaključenja Ugovora o kupoprodaji. Ponude se mogu dostaviti do 3. decembra, a bit će otvorene 7. decembra 2020. u 12 sati.

8. Uskoro useljenje u impozantnu zgradu na Trebeviću

Sarajevska kompanija Symphony najavila je da će u narednih nekoliko sedmica preseliti u svoj novi impozantni objekat koji su sagradili na Trbeviću, prekoputa Sunnylanda.

“Dizajnirali smo naš budući dom tako da odgovara potrebama članova naše zajednice, od velikog broja konferencijskih sala, nekoliko restorana i kafića u kancelariji do bazena, teretane i saune.”,naveli su iz kompanije.

9. Potpisan ugovor za dionicu dugu 5,5 km

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru ove sedmice je potpisan Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Poprikuše – Nemila (kod Zenice). Vrijednost Ugovora je 208.059.247 eura sa PDV-om. Izvođač radova je turska kompanija “Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S”.

10. Deloitte: Bh. IT kompanija proglašena “Zvijezdom u usponu”

Banjalučka kompanija GotSolution d.o.o. našla se na listi “Rising Stars” (Zvijezde u usponu) globalne konsultantske kuće Deloitte. Riječ je o izvještaju “The Deloitte Technology Fast 50” za Centralnu Evropu, za 2020. godinu.

U ovom izvještaju Deloitte rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u ovom dijelu svijeta prema ukupnim prihodima, ali BiH godine nema nijednog predstavnika na toj listi. Lista “Rising Stars” je odvojeni segment izvještaja, i na njoj se nalazi Banjalučka kompanija, što je ogroman uspjeh.

BiznisInfo