Tema u fokusu

Budućnost regiona zasniva se na zajedničkom ekonomskom razvoju


Budućnost regiona zasniva se na zajedničkom ekonomskom razvoju. Najuspešniji privrednici već su otvorili puteve ekonomske saradnje i žele zajednički ekonomski prostor kako bi ojačali kapacitete. Regionalni projekat „100 najvećih u Srbiji” se ove godine realizuje po drugi put pod sloganom „Moramo naprijed”.

Ukupan prihod koji je u 2019. godini ostvarilo 600 najuspješnijih kompanija u regionu iznosi više od 112,7 milijardi evra. U Srbiji sto najvećih kompanija ostvaruje prihod u iznosu od 24.6 milijarde eura, u Sloveniji 32.4, Hrvatskoj 29.8, Bosni i Hercegovini 12.4, Severnoj Makedoniji 9.5 i u Crnoj Gori četiri milijarde eura, zbog čega se najuspješnije i najstabilnije kompanije s pravom smatraju nosiocima poslovanja i razvoja lokalnih tržišta, istaknuto je u saopštenju kojim se najavljuje nastavak realizacije projekta „100 najvećih u Srbiji“.

„100 najvećih“ je regionalni projekat koji već više od tri decenije nastoji da promoviše najuspješnije primjere poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija na lokalnim i tržištima širom regiona. Njihovo umrežavanje i promocija, kao i adekvatna edukacija su faktori koji umnogome odlučuju ne samo o uspjehu već i o opstanku na tržištu generalno.

„Sa našim uverenjem da treba ulagati u dobre primere i kontinuiranu edukaciju, a kao inicijativa koja se bavi afirmacijom, edukacijom i promocijom tržišta, analizama, te istraživanjima najnovijih business trendova, promovišemo sve to kroz „Klub 100“. On ima za cilj regionalno povezivanje i doprinos regionalnim integracijama, uspostavljanje poslovnih partnerstava i mogućnost povećanja kapitala kroz B2B networking u regionu. Promocija najboljih kompanija u regionu je bitna kako bi se iskazali potencijali zajedničkog tržišta, lobirala implementacija rešenja za poboljšanje privredne saradnje u regionu, te mapirale prepreke za ostvarivanje poslovnih partnerstava u regionu i dala adekvatna rešenja. Efekte 2020. godine ćemo tek videti naredne ali nesumnjivo je da je pandemija COVID-19 ostavila globalne posledice na sve sektore, te tek sada moramo više sarađivati i otvarati tržišta kako bi se ekonomije oporavile“, izjavila je Ivana Prvanović, direktorica projekta „100 najvećih u Srbiji“.

„Kao i prethodne godine Cube Team je analitički partner projekta „100 najvećih“ u Srbiji i regionu. Za potrebe projekta će uraditi analizu poslovanja najuspešnijih kompanija iz Republike Srbije, prema rezultatima poslovanja iz 2019. godine koji su dostupni u datom momentu. Imajući u vidu dešavanja u vezi sa pandemijom COVID-19, poslovna 2019. godina nam se čini prilično daleka. Ipak, potrebno je istaći rezultate koji su za mnoge srpske kompanije bili značajno bolji od prethodnih godina. S’ druge strane, saznanje i spoznaja realnih poslovnih rezultata 2019. godine su neizostavni u analizi i proceni budućih kretanja i uticaja na poslovanje kompanija i privrede u celini“, izjavio je Marko Radojičić, izvršni partner Cube Team-a.

„100 najvećih u Srbiji i regionu“ realizuju Poslovne novine koje su član LRC BIS Group, u saradnji sa analitičkim partnerom bonitetnom agencijom CubeTeam d.o.o. Beograd. Ovaj projekat će i ove godine nastaviti da podržava najveće kompanije u Srbiji, ali i da ohrabruje one manje kojima je u ovim izazovnim vremenima podrška neophodna. Sastavni dio projekta je i luksuzno štampana publikacija„100 najvećih“.

Poslovne novine