Novosti

Sajam inovacija i poduzetništva: Nagrada Inovacija godine otišla u Sloveniju


Prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ održan je 23. i 24. novembra u organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, a na jednom je mjestu okupio 237 izlagača.

Od tog broja, 165 štandova zauzeli mali i srednji biznisi, 50 inovatorice i inovatori, a na 22 virtuelna štanda predstavili su se investitorice, investitori i organizacije koje podržavaju biznise. Da je Sajam zaista zaslužio epitet regionalnog, govori u prilog činjenica da su se predstavili izlagači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Prema Google analitici, tokom dva dana, Sajam je imao 1.216 registrovanih posjetitelja iz ukupno 32 države i čak 101 grada koji su napravili 45000 pregleda različitih sadržaja Sajma, stoji u saopćenju organizatora.

Prvi dan Sajma, kako se navodi, obilježila su obraćanja Dušanke Ilić, direktorice startupa Beyond 42 iz Srbije, Mirze Cifrića, osnivača i direktora Veritas Geneticsa i osnivača i direktora Rimac Automobila i Greyp Bikesa Mate Rimca.

Nagradu inovacija godine “Sarajevo 2020” i novčanu nagradu od 2000 eura osvojio je tim inovatorica i inovatora iz Slovenije (Ita Junkar, Rok Zaplotnik, Metka Benčina i Miran Mozetič) za inovativni tretman medicinskih uređaja od nikla i titanijuma, dok je zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1500 eura osvojio tim iz Bosne i Hercegovine (Zehrudin Osmanović, Nedžad Haračić, Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović) za inovaciju u proizvodnji cementa koja utiče na smanjenje emisije CO2.

Iako je zatvaranje Sajma predviđeno za 14 sati 24.11, zbog brojnih upita izlagača i posjetilaca, Sajam je zatvoren sinoć tek u 20 sati.

Sajam “Sarajevo 2020” je održan uz pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine i finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske te Europskog fonda za Jugoistočnu Europu (EFSE).