Tema u fokusu

Tehnopetrol je za ovu godinu ostvario plan sa 105 posto


Kompanija je pouzdana jer se takmiči na zahtjevnom tržištu gdje su poslovni partneri velike kompanije čije poslovanje se odvija putem tendera i tenderske dokumentacije, kazao je Mujkić za Poslovne novine.

Firma Tehnopetrol d.o.o. iz Tuzle osnovana je 1997. godine i postala je jedna od vodećih kompanija za inženjering, projektovanje, izgradnju, proizvodnju, održavanje i upravljanje projektima u kompanijama za proizvodnju električne energije, cementa, koksa, soli, nafte, gasa, čelika, rudnika uglja, rafinerijama itd. Proizvodi procesnu opremu i njihove dijelove, rezervoare i posude pod pritiskom, cjevovode, metalne konstrukcije i ostale gotove metalne proizvode, obrađuje metal putem strojeva.

Dokazani rezultati

Kako je za Poslovne novine kazao direktor firme Nedim Mujkić, kompanijom upravlja profesionalan i iskusan tim koji uključuje značajan broj kvalifikovanih inženjera i tehničkog osoblja koji su trenirani za tržište i promociju proizvoda, usluga, te obezbjeđuju tehničku podršku i usluge nakon prodaje.

„U posljednjih 20-ak godina firma je odigrala značajnu ulogu u razvoju rudarstva, industrije cementa, soli, električne energije, čelika, sode, naftnog i gasnog sektora u Bosni i Hercegovini, zemljama regije i EU. Imamo dokazane rezultate u izvršenju ogromnih i izazovnih projekata. Tehnopetrol trenutno upošljava 153 radnika. Rastuća i raznolika baza klijenata dokaz je sposobnosti konceptualizacije, upravljanja i isporuke visokih vrijednosti i složenih projekata za uspjeh klijenata“, kazao nam je Mujkić.

Ova kompanija posjeduje radionice (proizvodne pogone) za obradu metala i proizvodnju gotovih metalnih proizvoda, a integrativni sistem upravljanja kvalitetom je uspostavljen i dokumentovan u skladu sa međunarodnim standardima serija QMS ISO 9001:2015, ISO 3834-2, EN 1090, ISO 14001, PED 2014/68/EU i D 2000 HP 0, HP 100 R.

„Stabilnost i fleksibilnost kompanije su se posebno potvrdili i u ovim teškim vremenima pandemije izazvane koronavirusom. Pored čestih oboljenja radnika i menadžmenta, kompanija je uspjela zadržati stabilno poslovanje, pa se osjeća blagi rast izvoza na austrijsko i njemačko tržište. Tržište Tehnopetrola se odnosi na domaće tržište, te tržišta Crne Gore, Austrije i Njemačke. Među najznačajnije investitore i kupce se ubrajaju Termoelektrane Tuzla, Kakanj i Ugljevik, Fabrika Cementa Lukavac, Sisecam Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, Solana Tuzla, Rudnik Soli, Arcelor Mital Zenica, Rudnici uglja. Među kompanije iz inostranstva se ubrajaju Rudnik Uglja Pljevlje Crna Gora, velika multinacionalna kompanija FLSmidth Njemačka, Rollo Transportgerate und Forderanlagen Austrija“, istakao je Mujkić.

Tehnopetrol je, kaže direktor, i u vremenu pandemije pokazao fleksibilnost i prilagodio se novonastaloj situaciji, te ih nije omela ni da ostvare plan sa 105 posto, što znači da je kompanija ostvarila bolje rezultate od planiranih.
Sve to se, kaže, može objasniti činjenicom da menadžment posebnu pažnju posvećuje funkcijama: strateško i operativno planiranje, organizovanje, upravljanje ljudskim resursima, vođenje i kontrola. Dakle, nastoje izvršiti plan u potpunosti i te aktivnosti se redovno nadziru i kontrolišu.

Vlastiti izvori finansiranja

„Menadžment firme posebnu pažnju posvećuje gotovinskim tokovima i kompanija posluje većinom sa vlastitim izvorima finansiranja jer su jako malo zastupljeni eksterni izvori finansiranja. Pored ispunjenja plana za ovu godinu, pokrenuli smo investiciju za narednu godinu, radionicu i proizvodne kapacitete za preradu obojenih metala i visokolegiranih materijala“, poručio je Mujkić.

Komapanija posjeduje kvalitetan tim inžinjera, tehničkog osoblja i radnika koji posjeduju individualne certifikate za zavarivanje, kao i za proizvodnju posuda pod pritiskom. Također posjeduje i kvalitetne kadrove iz oblasti finansijske i računovodstvene profesije, a posebnu pažnju posvećuju adekvatnim kompenzacijama za rad i zadovoljstvu zaposlenih.

„Kompanija je pouzdana jer se takmiči na zahtjevnom tržištu gdje su poslovni partneri velike kompanije čije poslovanje se odvija putem tendera i tenderske dokumentacije, pa se Tehnopetrol nametnuo kvalitetom izrade finalnih proizvoda i usluga uz konkurentnu cijenu. Prepoznali smo značaj izvoza, pa u posljednje vrijeme sve više radimo na izvoznim projektima u Austriju i Njemačku, a kupci su zahtjevne komapnije koje provode Audit u Tehnopetrolu, koji je pozitivno ocijenjen u svim segmentima poslovanja“, zaključio je Mujkić.

Poslovne novine