Tema u fokusu

Prihodi firme Commerce Engineering i ove godine su rasli


Mi smo uvijek na raspolaganju našim poslovnim partnerima, čak i onda kada nas ugovorne obaveze ne obavezuju na to, tako da oni koji su radili sa nama to mogu sigurno potvrditi, kazao je Kevelj.
Od samog osnivanja, 2007. godine, firma Commerce Engineering d.o.o. konstantno je napredovala i rasla, kako u smislu širenja prodajnog asortimana, tako i u smislu proširenja broja klijenata.

Povjerenje klijenata

„Naš fokus nije bio samo na rastu prodaje, niti na povećanju prihoda. Naprotiv, konstantno smo ulagali maksimum napora na izgradnji povjerenja kod klijenata, tako da je dugoročno to dovelo do sveukupnog rasta naše firme, kao i pozicioniranja iste i prepoznatljivosti na bh. tržišu, kao pouzdanog partnera“, kazao je Senad Kevelj, direktor ove uspješne firme, te dodao kako su svjesni da uvijek može bolje i kako im je to jedan od motiva da se uvijek više trude.

Firma Commerce Engineering d.o.o. iz Mostara bavi se prodajom svih vrsta računarske opreme, mrežne opreme, softvera, mobilnih telefona, kao i pružanjem usluga implementacije opreme i rješenja, ali i uslugama poslovnog savjetovanja i pružanjem konsultantskih usluga.
„Naši partneri dolaze iz realnog i javnog sektora, skoro iz svih branši koje posluju u našem okruženju. Međutim istaknuli bismo svakako partnere iz reda javih preduzeća i institucija, kao što su Elektroprenos BiH a.d. Banja Luka, BH Telecom d.d. Sarajevo, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodni Aerodrom Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo i drugi. Naše najbolje reference odnose se na projekte koje smo realizovali upravo kod pomenutih partnera, kao što su Implementacija sistema za kontrolu i konsolidaciju dokumenata, implementacija većeg broja storage sistema, isporuke raznih vrsta računarske i mrežne opreme, isporuka mobilnih uređaja i drugo. Također bih napomenuo da smo partneri i da posjedujemo respektabilne statuse kod vodećih proizvođača računarske opreme, kao što su DELL/EMC, HP, CISCO i drugi“, kazao je Kevelj.

Iako je protekli period bio težak za veliki dio privrede u BiH, Kevelj kaže kako oni nisu imali nikakvih problema u poslovanju, kako u smislu izvršavanja svojih obaveza prema kupcima, tako i u smislu obaveza prema dobavljačima, bankama, te davanja po osnovu doprinosa i poreza.

„Istina, neki planirani projekti su realizovani u manjem obimu nego što smo očekivali, ali smo uradili neke druge koji u ukupnom rezultatu imaju povećan promet i prihod naše kompanije. Naša firma je i u ovoj godini, kao i prethodnih, imala povećanje rasta prihoda, tako da problemi sa koronavirusom zaista nisu prouzrokovali neke značajne probleme“, istakao je.

Trenutno, kaže, nemaju u planu otvaranje podružnica u nekom drugom gradu, ali svakako imaju namjeru povećanja prisutnosti svugdje gdje postoji prilika ili interes za ono čime se ova firma bavi.

Posvećenost

Commerce Engineering trenutno ima sedam stalno zaposlenih, a ukoliko se ukaže potreba i popravi poslovna klima, sigurno će zapošljavati i nove radnike. Krajm prošle godine uradili su jednu uspješnu akviziciju i postali suvlasnici još jedne firme koja se bavi sličnom djelatnošću, a koja ima 58 zaposlenih.

„Ono što nas izdvaja od drugih, ja bih rekao da je posvećenost, maksimalna posvećenost svakom od partnera i svakom pojedinom projektu, bez obzira na njegov obim ili finansijsku vrijednost. Mislim da su to naši partneri odavno prepoznali, da sa druge strane imaju posvećenog i pouzdanog partnera, tako da se naše poslovne relacije ne mjere samo kroz broj prodanih uređaja ili novčanu vrijednost projekta. Mi smo uvijek na raspolaganju našim poslovnim partnerima, čak i onda kada nas ugovorne obaveze ne obavezuju na to, tako da oni koji su radili sa nama to mogu sigurno potvrditi“, kazao je Kevelj.

Planovi za naredni period se odnose isključivo na zadržavanje obima dosadašnjeg poslovanja, a s obzirom na trenutnu situaciju sa kronavirusom koja će se sigurno prenijeti i u narednu godinu. Ukoliko se ukažu prilike da unaprijede svoje poslovanje, sigurno će ih iskoristiti. Direktor ove firme nada se da će i u narednoj godini zadržati stalan trend rasta, koji ostvaruje od samog osnivanja pa do danas.

Minela Pamuk

Poslovne novine