Novosti

Coca-Cola u BiH uručila vrijedne donacije za njegu prijevremeno rođenih beba


U okviru projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ koji je u 2019. godini pokrenula Coca-Cola u Bosni i Hercegovini sa svojom prirodnom izvorskom vodom Olimpija i ove godine nastavljeni su napori s ciljem opremanja bolničkih odjela na kojima se stručni kadrovi brinu o prijevremeno rođenim bebama.

Predstavnici Coca-Cole uručili su po jedan topli krevet BW3 Kanmed i Kanmed BB 100 sistem toplog kreveta za prijevremeno rođene bebe Odsjecima za neonatologiju pri Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Bolnica Trebinje“, te Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

„Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo i u ovoj veoma izazovnoj godini nastavili sa značajnim aktivnostima s ciljem pružanja podrške lokalnoj zajednici te da imamo priliku unaprijediti kapacitete ovih bolnica i na taj način pomoći našim medicinskim radnicima koji svakodnevno ulažu svoju energiju i napore i brinu o prijevremeno rođenim bebama pored svih prisutnih izazova koje uzrokuje pandemija bolesti Covid-19“, izjavila je Ruža Tomić Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

Projekt sadrži i edukativni karakter koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti o važnosti stvaranja najsigurnijih uslova za njegu prijevremeno rođenih beba.

„Veoma smo zahvalni Coca-Coli u Bosni i Hercegovini na donaciji koju su nam uručili i koja je od velikog značaja za pomoć i podršku života prijevremeno rođenih beba. Ovaj aparat je od velike pomoći za našu bolnicu i sretni smo što ćemo u narednom periodu imati adekvatniju opremu kako bismo na vrijeme mogli odgovoriti izazovima s kojima se susrećemo i podržati živote malih heroja”, izjavila je prim. dr. Ljiljana Buha, načelnik Odjeljenja za pedijatriju sa neonatologijom JZU „Bolnica Trebinje“ iz Trebinja.

Donirani savremeni sistemi toplog kreveta imaju funkciju održavanja adekvatne tjelesne temperature novorođenčeta, koja nakon izlaska iz inkubatora nije stabilna i može ugroziti život bebe.

„U izrazito izazovnoj godini koja je utjecala na sve segmente naših života, ponosni smo na podršku koju smo dobili u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan ljubijankić” u Bihaću. Ovaj aparat je od velikog značaja za nas, naše malene bebe i ovom prilikom želim da se zahvalim u ime kolektiva naše bolnice Coca-Coli u Bosni i Hercegovini i Olimpiji koji misle na naš grad Bihać i našu lokalnu zajednicu”, izjavila je prim. dr.spec. Rusmira Konjević, šef Odsjeka za neonatologiju KB “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Coca-Cola u BiH je u okviru projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ opremila bolničke odjele na kojima se brinu o prijevremeno rođenim bebama: JU Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru, Univerzitetskoj bolnici Foča te Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Trebinje i Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

U okviru projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“, Coca-Cola u BiH donirala je neophodne aparate i opremu za ukupno osam bosanskohercegovačkih bolnica u vrijednosti većoj od 208.000 KM.

Poslovne novine