Tema u fokusu

JKUP Čistoća Bugojno za obnovu voznog parka izdvaja 150.000 KM u 2021.


Ulaganje u komunalnu infrastrukturu, okončanje započetih projekata i stvaranje boljih uvjeta rada uposlenih, prioriteti su u radu JKUP Čistoća Bugojno u 2021., čija je osnovna djelatnost sakupljanje, odvoz i deponovanje komunalnog otpada.

JKUP Čistoća Bugojno je u 2020. godini realizovalo brojne projekte i time u znatnoj mjeri unaprijedilo svoj rad, a ostvareni rezultati poslovanja su na nivou prethodne godine.

Prema riječima Emira Sarajlića, direktora JKUP „Čistoća“ Bugojno, u ovoj godini započeli su projekt rekonstrukcije upravne zgrade i izgradnje garaže zatvorenog tipa i to sredstvima preduzeća u iznosu od 50.000 KM.

Za nabavku vozila 90.000 KM

„U proteklom periodu izvršena je zamjena krovne konstrukcije na objektu, a uskoro krećemo s aktivnostima na postavljanju stolarije i fasade. Osim toga, nabavili smo i specijalno motorno vozilo MAN za sakupljanje komunalnog otpada i čistilicu za pranje ulica, za šta je ukupno utrošeno 90.000 KM. To smo uspjeli realizovati dijelom vlastitim sredstvima, kao i zahvaljujući sredstvima Ministarstva prostornog uređenja SBK“, rekao je Sarajlić.

Sarajlić je na čelo ovog preduzeća došao 2015., kada je pregledom poslovanja utvrđeno veliko dugovanje prema Poreskoj upravi za period 2010-2015., kao i obaveze prema radnicima za neisplaćene razlike plaća, toplog obroka i regresa po kolektivnom ugovoru.

„Prvi korak koji sam poduzeo bilo je izbjegavanje blokade računa od strane Poreske uprave, koja je pokrenuta u decembru 2015. Uz pomoć Poreske uprave potpisali smo sporazum o izmirenju dugova za navedeni period, te isti ispoštovali sa januarom 2020. Zbog ispoštovanih rokova, došlo je i do otpisa zateznih kamata po potpisanom sporazumu“, istaknuo je Sarajlić.

Sa radnicima JKUP Čistoća Bugojno, direktor Sarajlić je dogovarao i mogućnost isplate njihovih tužbi cca. 150.000 KM, radi izbjegavanja blokade računa i prekida rada preduzeća.

„Na obostrano zadovoljstvo postigli smo sporazum o izmirenju glavnice po tužbama, te isti ispoštovali u 2019. “, dodaje Sarajlić.

Sljedeći veliki problem koji je direktor Sarajlić zatekao prilikom preuzimanja dužnosti bila je i zastarjelost voznog parka, te nedostatak osnovnih sredstava za održavanje zelenih površina.

„Odmah smo nabavili rabljeno vozila MAN za zimsko održavanje sa posipačem soli. Za održavanja zelenih površina sada redovno, svake dvije godine ,vršimo zamjenu sredstava za košenje i uređenje zelenih površina“, tvrdi Sarajlić.

Završetak sanacije gradske deponije

Inače, JKUP Čistoća Bugojno osnovano je 2005. godine, a danas ima 45 zaposlenih. Neke od djelatnosti ovog preduzeća su uklanjanje otpadnih voda, skupljanje, obrada i zbrinjavanje otpada, sanacija okoliša, reciklaža materijala, te uređenje i održavanje zelenih površina.

Jedan od najvažnijih projekata JKUP Čistoća Bugojno u 2021. godini je završetak sanacije gradske deponije, što će ukupno iznositi 100.000 KM.

„Osim toga, za obnovu voznog parka u narednoj godini namjeravamo izdvojiti oko 150.000 KM. Takođe, planiramo zaposliti 10 novih radnika i povećati plate zaposlenim za 15 posto“, rekao je Sarajlić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine