Novosti

Dolar blago ojačao, funta pod pritiskom


Kurs švicarskog franka, valute utočišta u koju investitori nerijetko sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, kreće se tako blizu najviših razina od 2015. godine prema dolaru.

Dolar je u petak blago ojačao prema šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok je funta ostala pod pritiskom jer se strahuje da trgovinski sporazum Britanije i EU-a možda neće biti moguće postići prije kraja godine.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva bio je u plusu oko 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 90,91 bodu, no i dalje nije daleko odmaknuo od najnižih razina u dvije i pol godine od 90,471 boda.

Kurs eura oko podneva je iznosio 1,2124 dolara, oslabivši 0,15 posto prema dolaru u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Izgubio je tako dobitak ostvaren u četvrtak nakon što su iz Evropske centralne banke najavili nove poticajne mjere i nakon što su čelnici EU-a postigli kompromis o paketu pomoći članicama u pandemiji.

Britanska funta ostala je pod pritiscima prodaje uoči ključnog vikenda, budući da je pregovaračima Britanije i EU-a rečeno da imaju rok do nedjelje da odluče je li trgovinski dogovor moguć.

Funtom se tako oko podneva trgovalo po 1,3210 dolara, što znači da je oslabila 0,63 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Od početka sedmice oslabila je oko 1,8 posto, jer su britanski i EU čelnici izrazili sumnje u pogledu spašavanja trgovinskog dogovora.

“Pored funte, švicarski franak najveća je ‘žrtva’ rastuće neizvjesnosti oko brexita, a razlika je u tome što je on pod pritiscima na jačanje, a ne na slabljenje, čime vjerojatno neće biti zadovoljna švicarska centralna banka”, rekla je analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Kurs švicarskog franka, valute utočišta u koju investitori nerijetko sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, kreće se tako blizu najviših razina od 2015. godine prema dolaru. Tokom prijepodneva se njime trgovalo po 0,8854 franka za dolar, što znači da je u plusu 0,28 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

BusinessMagazine