Tema u fokusu

INVING grupacija iz Prijedora lider u proizvodnji elektroenergetske opreme


INVING grupacija iz Prijedora u okviru koje uspješno  posluju tri kompanije: BG Energo-Tim, EKP Elker  i Inving Invest Inžinjering,  godišnje ostvari  ukupni prihod od oko 40 miliona KM i vodeća je u regionu u proizvodnji elektroenergetske opreme.

Međutim, zbog  pandemije COVID-19, grupacija INVING  je u 2020. godini  bila primorana da se  prilagodi situaciji i prikloni  fleksibilnom pristupu  poslovanja, tj. od projekta do projekta u zavisnosti od zatvorenosti finansijske konstrukcije.

Prema riječima Gorana Bojića, direktora  INVING grupacije,  zbog pandemije COVID-19  rokovi za naplatu relizovanih projekata  sada su duplo duži, najmanje 120 dana i više.

Stalna ulaganja u nove tehnologije

Stoga je poslovna strategija na nivou  INVING  grupacije  usmjerena ka tome da i dalji razvoj  naše tri  kompanije  bude zasnovan na sopstvenim kadrovima i stalnom ulaganju u nove tehnologije, kao i stalnoj interakciji sa tržištem“, kaže Bojić.

U okviru INVING grupacije duži  niz godina  uspješno posluju tri kompanije: BG Energo-Tim d.o.o. Prijedor, EKP Elker a.d. Ljubija i Inving Invest Inžinjering d.o.o. Prijedor, koje joj  daju dodatnu stabilnost i veću fleksibilnost. Inače, INVING  grupacija djeluje na tržištu regiona, ex Jugoslavije.

Kapaciteti  grupacije su dovoljni da pokriju potrebe ne samo BiH, već i zemalja u regionu; Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i da ovim tržištima ponudimo opremu koju proizvodimo“, naglasio je  Bojić.

Prva od tri kompanije u sastavu  INVING  grupacije,  BG ENERGO-TIM  d.o.o. Prijedor  od svog osnivanja  2000. godine radi na  razvoju, osvajanju tržišta  i proizvodnji  u oblasti energetike.

Posjeduju  iskusan tim konstruktora, alatnicu za prozvodnju i održavanje alata,  te livnicu za tlačno livenje silikonskih legura, bakra,  itd.“, objašnjava Bojić.

Važan element u njihovom poslovanju je laboratorija za mehanička i elektro ispitivanja, koja omogućava brz razvoj i osvajanje novih proizvoda.

Standard ISO 9001:2015  upravljanja kvalitetom

Cilj nam je izvršiti supstituciju stranih proizvoda domaćim, a što će dovesti i do novog zapošljavanja. Upravljanje kvalitetom vrši se prema standardu ISO 9001: 2015.“,  istaknuo je  Bojić.

Druga kompanija u sastavu Grupacije je EKP Elker  a.d. Ljubija – kompanija za proizvodnju opreme za prenos i distribuciju električne energije.  EKP Elker  pozicionirala se je kao vodeća  u regionu Zapadnog Balkana u proizvodnji opreme za visoki, srednji i niski napon. Firma je osnovana  1946.godine, a  privatizovana  je 2001. od kada djeluje u sastavu INVING grupacije.

Proizvodni program kompanije Elker čine razne vrste izolatora, osigurača, spojna i ovjesna oprema, rastavljači, odvodnici prenapona  itd. Proizvodi  su  atestirani  u međunarodnim laboratorijama prema IEC standardima. Preduzeće je usvojilo i primjenjuje standard ISO 9001:2008 u oblasti upravljanja kvalitetom  “, istaknuo je  Bojić, dodajući  da firma posjeduje i svoju visokonaponsku laboratoriju sa širokim spektrom mjernih mogućnosti.

Sopstvena razvojna rješenja

Treća kompanija u Grupaciji je Inving  Invest  Inžinjering d.o.o. Prijedor , koja se bavi  inžinjeringom  u oblasti  energetike, vezano  za rudnike, hidro i termoelektrane, kao i u elektroprenosima i elektro-distributivnim preduzećima.

Cilj kompanije Inving  Invest Inženjering  je da i dalje razvija elektroenergetsku opremu, sopstvenim razvojnim rješenjima, a u skladu sa međunarodnim standardima. Posebno smo ponosni na razvoj proizvoda i alata prema sopstvenim tehničko-tehnološkim rješenjima“, naglasio je Bojić.

Oprema proizvedena u okviru  INVING INVEST Grupacije  našla je svoju primjenu u mnogobrojim elektroenergetskim objektima, rasklopnim postrojenjima, termoelektranama, hidroelektranama, elektroprenosnim sistemima, rudnicima, rafinerijama.

Ovim ostvarujemo i moto da znanjem postajemo sve bolji i bolji“, rekao je Bojić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić