IT i Tehnologija

Održan deseti Infosec: Kako se Balkan može oduprijeti cyber prijetnjama i šta možemo naučiti od “velikih igrača”


Navigating the unknown – securely” bio je naziv ovogodišnje konferencije Infosec Lite 2020, desete po redu, a prvi put organizovane u virtuelnom prostoru 9. i 10. decembra. Najvažnija konferencija o bezbjednosti u cyber prostoru na Zapadnom Balkanu od 2011. godine održava se u organizaciji kompanije TeleGroup, a od 2019. godine i uz podršku ćerke kompanije TG – SEC.

Infosec konferencija okupila je brojne regionalne stručnjake informacione bezbjednosti, naučnike, profesore, stručnjake Vlade Republike Srbije i goste iz Kanade koji su govorili o izazovima i porastu rizika u cyber domenu uslijed krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Poručeno je da digitalizacijom, koja je pokrenula inovacije i ubrzala rast ekonomije, ipak raste i opasnost od cyber prijetnji. Zbog toga je ključ u sigurnosti digitalne infrastrukture i hvatanju u koštac sa ovim izazovima.

Konferenciju je online pratilo više od dvije stotine predstavnika stručne javnosti, kao i brojni studenti univerziteta iz regiona, te je formirana zajednica od povjerenja koja omogućava važnu razmjenu iskustava.

Važno okupljanje i razmjena iskustava

Događaj je otvorio direktor kompanije TG-Sec Dalibor Ratković, programski direktor konferencije, naglasivši da ona okuplja vodeće proizvođače tehnoloških rješenja koji iz godine u godinu osvježavaju konferenciju najsavremenijim Cyber Security trendovima.

Veliko mi je zadovoljstvo da smo i ove godine okupili naše dugogodišnje prijatelje i partnere Symantec, F5 Networks, Trend Micro i Check Point, ali i druge domaće i međunarodne stručnjake kako bismo zajedno podigli svest o značaju informacione bezbednosti, pogotovo danas kada su cyber napadi pojavom pandemije eskalirali kao jedan od ključnih rizika novog doba“, poručio je Ratković.

Prvog dana konferencije razgovarano je upravo o globalnom kontekstu i uticaju pandemije na globalnu bezbjednost. Poseban fokus bio je na refleksije na region Balkana i ulozi cyber bezbjednosti u “novom normalnom” vremenu kada radimo i komuniciramo putem interneta.

Među učesnicima panela bili su: direktorica Tima za reformu javne uprave i savjetnica za digitalizaciju i inovacije u Kabinetu predsjednice Vlade Republike Srbije Marta Arsovska Tomovska, astrofizičar i filozof sa Future Institute of Oxford Milan Ćirković, kao i docent Vladimir Ajzenhamer sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Govorili su o ubrzanim promjenama u upotrebi tehnologija vještačke inteligencije (AI) i Strategiji Srbije za razvoj vještačke inteligencije za period 2020 – 2025. godine.

Razgovarano je i o idejama futurologa, po preporuci Svjetskog ekonomskog foruma, te kako da se države osiguraju od katastrofičnih rizika. U okviru panela mogli smo čuti i kakvim je geopolitičkim i bezbjedonosnim izazovima i prijetnjama svijet svjedočio u ovoj godini, kao i globalnim trendovima za 2021.

Izazovi sve veći, korisnici sve zahtjevniji

Dino Novak iz kompanije F5 Networks poručio je da je svakoj kompaniji, posebno u vrijeme pandemije, veoma važno digitalno iskustvo njenih korisnika. Digitalna iskustva, kako je naglasio, postaju primarni način interakcije i transakcije sa korisnicima za sve organizacije. Zaključeno je da očekivanja korisnika nikada nisu bila veća, a Dmitri Belotchkine iz kompanije Trend Micro govorio je o temi “single-pane-of-glass”, izazovnoj ideji dinamičnog rješenja koji bi integrisao podatke iz različitih izvora, obezbijedio im analitiku i AI te proizveo učinkovit i objedinjen prikaz, lak za pristupanje i razumijevanje podataka.

Drugi dan konferencije Infosec protekao je u znaku predavanja Davora Perata (Symantec) i Krešimira Vinšćaka (Veracomp Adriatics) na temu “Kako biti siguran online u eri COVID-19”, dok je Ivan Štrbac (Check Point) govorio o kompleksnosti sigurnosno-obavještajne platforme.

Iskusni globalni igrači podijelili su svoja mišljenja o trendovima i inovacijama, a konferenciju su zaključili panelisti iz Kanade predočivši informacije koliko su Kanada i Amerika, upravo zbog prelaska na digitalno poslovanje, još više povezane pametnim transportom, lancima isporuke, naučnim razvojem, saradnjom i stremljenjima ka cyber zaštiti. Istaknuto je da je tržište Kanade, druge po veličini zemlje u svijetu, sada mnogo dostupnije. Prelaskom na rad od kuće umanjuju se troškovi rada, a startup zajednica je otvorena za partnere i investiranje u inovativne ideje iz cijelog svijeta.
Infosec je zaključen uz želje da naš region nastavi procese digitalizacije i poruke da su u tom procesu presudni zajednički napori u zaštiti digitalne infrastrukture i cyber prostora.

***
TeleGroup je prvu konferenciju Infosec pokrenuo 2011. godine u Bosni i Hercegovini, a u Srbiji 2013. godine. Dugoročni planovi kompanije su da u svim zemljama u kojima posluje ustanovi konferenciju koja će se svake godine baviti najaktuelnijim temama iz oblasti informacione bezbjednosti i zajedno sa svjetskim imenima predlagati rješenja koja će pomoći privredi i državnim institucijama da zaštite ukupne informacione resurse.