Novosti

Izazovna, ali važna godina za CEFTA region


CEFTA u pandemiji: Postignuća i izazovi” naziv je današnje hibridne konferencije koja je otvorena na Jahorini u Bosni i Hercegovini povodom završetka CEFTA Weeka 2020. godine.

Ovaj završni događaj uslijedio je nakon višednevnih sastanaka i diskusija na virtuelnim platformama i bio je prilika za sumiranje rezultata tokom 2020. godine.

Predsjedavanje Bosne i Hercegovine CEFTA-om obilježila su dva velika postignuća: održavanje i olakšavanje trgovine u vrijeme pandemije COVID-19 i usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta.

Otvarajući Konferenciju, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je rekao da je ovo značajan događaj jer je BiH uspješno privela kraju predsjedavanje CEFTA-om u vrlo složenim okolnostima.

“Ova konferencija se održava kako bi pokazala našu sinergiju za zajednički rad na zajedničkim ciljevima, ostavljajući nesuglasice i trgovinske prepreke sa strane. Danas vas pozivam da razgovaramo o izazovima i prilikama koji su ispred nas i o tome šta je to potrebno da učinimo skupa kako bismo produbili našu ekonomsku integraciju. Brzom reakcijom na poremećaje trgovine početkom ove godine već smo pokazali da smo sposobni da donosimo efikasne zajedničke mjere. Trgovinske koristi su svakako od vitalnog značaja, ali one samo uključuju ekonomske učinke – i to je samo dio cjelokupne slike. Trgovina nas takođe povezuje sa regionom i sa ostatkom svijeta. Osim toga, upravo zbog bliskih i stabilnih relacija koje podstiče trgovina, možemo uživati u znatno mirnijim odnosima. Trgovina podstiče i konkurentnost svake od kompanija koja se nalazi na tržištu, i time ojačava i svaku od ekonomija koja učestvuje u CEFTA-i”, poručio je ministar Košarac.

Članice CEFTA-e su, reagujući na brzo širenje novog koronavirusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mjere dajući prednost zdravlju i sigurnosti svojih građana, što je također uključivalo ograničenje kretanja ljudi i roba. Međutim, kako bi se negativni ekonomski utjecaj sveo na minimum, otvoreni su trgovinski kanali i osigurana opskrba osnovnim dobrima kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namijenjeni ishrani životinja. Članice CEFTA-e su dogovorile uspostavljanje Zelenih koridora i Zelenih traka, na osnovu zajedničkog prijedloga Transportne zajednice i CEFTA-e.

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić rekao je da je od uspostavljanja inicijative gotovo pola miliona kamiona koristilo blagodati Zelenih koridora, a 20% njih koristi Zelenih traka (kamioni koji prevoze esencijalne proizvode).

On je također istakao važnost četverogodišnjeg plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili na Samitu u Sofiji u novembru 2020.

“CEFTA će imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za provođenje ove agende”, dodao je Đikić.

Glavni prioriteti u budućem radu će biti smanjenje vremena čekanja na graničnim prelazima za najmanje 30%, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prelazima i kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom (EU) i njihovo prilagođavanje redovnom okruženju mimo pandemije. Također, nastojat će se uspostaviti međusobno priznavanje dokumenata važnih za plasiranje proizvoda i usluga na regionalna tržišta, smanjiti vrijeme i troškovi regionalne elektronske trgovine i proširiti saradnja u CEFTA-i na nova područja poput intelektualnog vlasništva i zaštite potrošača.

Nekoliko važnih dostignuća u 2020. godini:
• Napredak u primjeni Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine stupanjem na snagu Odluke o uzajamnom priznavanju ovlaštenih ekonomskih operatera tipa S.
• Usvajanje značajne odluke koja olakšava trgovinu voćem i povrćem.
• Primjena CEFTA-ine Strategije za upravljanje carinskim rizicima je napredovala u 2020. godini.
• Ratifikacija dodatog Protokola 6 o trgovini uslugama, koji će stupiti na snagu početkom 2021. godine. To će dodatno približiti tržišta uslugama u CEFTA-i i pružiti više prilika biznisima i građanima.
• CEFTA Mapa puta za e-trgovinu, usvojena u junu za olakšavanje trgovine turističkim uslugama na osnovu diskusija započetih u decembru.
• Kreatori politike i kompanije će imati koristi od informacija iz Baze podataka regulatornih usluga, što je novi dodatak u CEFTA-inom Paketu transparentnosti.
• Pokretanje baze podataka o Obavezujućim tarifnim informacijama(BTI) – regionalne platforme koja objedinjuje sve informacije povezane sa Naprednim rješenjima (tarifni opis i klasifikacija) iz CEFTA-e i
• Pokrenuti zvanični pregovori o unapređenju meganizma za rješavanje sporova između članica.

Tri panel diskusije pod nazivom “Regionalna ekonomska saradnja: Prekretnica u odgovoru regije na COVID-19 i put za trajni ekonomski oporavak”, “Programi uzajamnog priznavanja CEFTA-e: Potencijal za jačanje trgovine u CEFTA-i” i “E-trgovina: Put do ekonomskog oporavka CEFTA regiona” bile su prilika za razgovor o trgovinskim implikacijama pandemije za države članice CEFTA-e, kao i o mogućnostima za podršku i ubrzanje oporavka. Panelisti su također razmijenili mišljenja o Programima uzajamnog priznavanja (MRP) i šansama za jačanje trgovine u CEFTA regionu, uzimajući u obzir utjecaj digitalne revolucije i blagodati e-trgovine.