Lifestyle

Gastronomi znaju – svako kvalitetno jelo kreće iz kvalitetne namirnice


Svako ima omiljenu vrstu sira. Suhi, svježi, dimljeni… Ima ih bezbroj. Jedan među njima ima zanimljivu i 2000 godina dugačku istoriju. Riječ je o feti, siru kojeg je opjevao Homer u svojoj Odiseji. I nije se tamo našao slučajno – ovaj sir svojom aromom i danas osvaja cijeli svijet, a svježe i okrepljujuće salate su nezamislive bez ovog sastojka.

I dok je Homer uživao u blago kiselom siru koji je nastao iz ovčijeg i kozijeg mlijeka, na našim prostorima proizvođači ove vrste sira proizvodnju uglavnom baziraju na kravljem mlijeku. President Somborska ima trideset i pet godina dugu tradiciju u proizvodnji sira kojeg su potrošači prepoznali zbog jedinstvenog okusa i zbog blagotvornog utjecaja kojeg ima na organizam. Zbog relativno malo kalorija (210 kcal na 100 grama proizvoda) ova vrsta sira naći će se na jelovnicima i onih koji žele kontrolirati ili smanjiti težinu.

Pazimo na okus i porijeklo

Okus je svakako jedna od najvažnijih karakteristika svakog prehrambenog proizvoda, a gastronomi znaju da je ono od čega je proizvod napravljen podjednako važno.

Zato kupujući namirnice obavezno obratite pažnju na deklaracije proizvoda i uvijek dajte prednost svježim i prirodnim namirnicama.

President Somborska upravo je takav sir – nastao prirodnim putem iz mlijeka odnosno mliječne masti na vaš stol donosi svježinu i bogatstvo okusa sira omiljenog svim salatama i još mnogim delicijama.

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata uz koje će se vaše raspoloženje podići na viši nivo, a vaš organizam okrijepiti, a potpisuje ga poznata spec. nutricionizma Dragana Lošić.

Užurban životni tempo zahtijeva zdrave i jednostavne obroke, minimalno zahtjevne pripreme kao što su obrok salate. Potrebni sastojci za obrok salatu sa feta sirom i crvenim grahom čija priprema traje 10-15 min su:
• crveni grah iz konzerve – 150 g
• kukuruz iz konzerve – 30 g
• feta sir – 40 g
• crveni luk – 1 struk, mladi
Dresing:
• ekstra djevičansko maslinovo ulje – 1 kašika
• origano – 1 kašičica
• biber
• so
• mediteranska mješavina začina

Priprema:
Pripremite salatu tako što ćete u posudu staviti grah i kukuruz, iscijeđene od vode, a zatim dodajte crveni luk i feta sir. Sve prelijte dresingom, promiješajte i poslužite.

Feta sir je čest sastojak obrok salata zbog svoje značajne nutritivne gustoće (osigurava izuzetno visoku koncentraciju nutrijenata u odnosu na sadržaj energije) i bogatog okusa koji se lako kombinuje. Feta sir sadrži manje masti i kalorija u poređenju sa drugim sirevima, dobar je izvor vitamina B, kalcijuma i fosfora, sadrži konjugovanu linolnu kiselinu i probiotičke bakterije. Može pomoći u smanjenju tjelesne mase, prevenciji srčanih oboljenja i osteoporoze te pozitivno utiče na zdravlje digestivnog trakta.

Feta sir je ukusan dodatak jelima koji pozitivno utiče na zdravlje.