Industrija

Projekt FARMA II: Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija


Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija, saopćili su realizatori Sweden/USAID FARMA II projekta koji je podržao Opštu poljoprivrednu zadrugu Insieme iz Bratunca u proširenju hladnjače i povećanju za 15 posto proizvodnje visokoprofitabilnih organskih džemova.

Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina. Misija proizvodnje, obrade i izvoza različitih vrsta jagodičastog i šumskog voća je ostala ista, ali 2003. godine je imala deset članova a sad 500.

Naši poljoprivrednici dolaze uglavnom iz Bratunca i Srebrenice, ali i iz Zvornika i Milića. U početku smo radili na tome da se što veći broj ljudi sa područja Podrinja počne baviti uzgojem jagodičastog voća i sakupljanjem šumskog voća. Kao zadruga, mi smo poljoprivrednicima pružali obuku i sadnice te smo kupovali, zamrzavali i izvozili njihove proizvode“, objašnjava direktor ove zadruge Skender Hot.

Kako je proizvodnja jagodičastog voća proširena na 50 hektara, zadruga više nije trebala proizvoditi sadnice. Umjesto toga, 2009. godine počela je diverzificirati proizvodnju i proizvoditi prirodne džemove i sokove. Sad proizvodi više od 650 tona malina i kupina, a godišnje prikupi gotovo 300 tona šumskih borovnica, brusnica, zove i drena.

Prvoklasne maline i kupine zamrzavaju se pomoću IQF tehnologije i izvoze u Austriju, Njemačku i Holandiju, a one niže kvalitete i šumsko voće prerađuju u šest vrsta džemova i pet vrsta sokova, od kojih je većina certificirana kao organski proizvodi. Više od 90 posto džemova i sokova izvozi u Italiju.

Proizvodnja džemova i sokova bio je korak u pravom smjeru za nas. Ovi proizvodi sa dodanom vrijednošću produžili su naš proizvodni ciklus na cijelu godinu, a povećali su i našu profitabilnost. Sada jednako zarađujemo od prodaje smrznutog programa i od prodaje džemova i sokova iako prodajemo dvostruko veću količinu smrznutih proizvoda“, ističe Skender Hot.

Insieme proizvodi su visoke kvalitete. U 2020. godini je zadruga održala prodaju i nastojala proširiti hladnjaču, što bi omogućilo povećanje proizvodnje skladištenjem više voća za preradu, kao i gotovih proizvoda, prije isporuke.

Prijavili su se za dodjelu bespovratnog novca od Sweden/USAID FARMA II projekta, grant je odobren, te je kapacitet hladnjače povećan sa 950 na blizu 1.000 tona, instalirani su poboljšani sistemi za hlađenje i grijanje proizvodnih pogona i ugrađena nova oprema za pročišćavanje vode, što će smanjiti uticaj na okolinu i omogućiti ponovno korišćenje većine vode koja izlazi iz proizvodnje. Ta poboljšanja omogućit će zadruzi povećanje proizvodnje, prodaje i izvoza za 15 posto, odnosno na blizu milion tegli i flaša godišnje, a omogućit će i angažiranje više stalnih i sezonskih radnika na proizvodnji džemova i sokova tokom cijele godine.

Iako izvozno orijentirana firma, Insieme nije odustala od domaćeg tržišta. Direktor se nada da će trgovački lanci i potencijalni distributeri uskoro prilagoditi politike marži kako bi i proizvodi ove zadruge postali konkurentni u Bosni i Hercegovini.