Novosti

REPRO projekat za pomoć malim i srednjim preduzećima


U cilju jačanja konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora na području Prijedora kroz inovativne pristupe i unapređivanje poslovne saradnje i umrežavanja pokrenut je projekt REPRO.

S obzirom na pandemiju Covid-19 i negativan uticaj koji ona ima na sve industrijske grane, pa tako i drvnu industriju, projekat REPRO ima poseban značaj, kako za očuvanje postojećih radnih mjesta, tako i za razvoj izvozno orijentisanih privrednih subjekata.

“Lokalni partneri i korisnici projekta REPRO u Prijedoru udružili su snage kako bi pomogli malim i srednjim preduzećima u preradi drveta i proizvodnji namještaja da povećaju šanse za izvoz i rast primjenom inovacija i novih tehnologija. Trenutna kriza prilika je za reviziju prioriteta i pomoć malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoje vještine u vezi sa informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te u vezi sa pristupom digitalnim lancima opskrbe i mrežama e-poslovanja i standardima”, istakao je Richard Máša, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH, prilikom predstavljanja ciljeva projekta.

Branislav Vujasin, projektni menadžer pri Agenciji Preda – PD, naglasio je kako će se kroz projekt u kompanijama koje se bave preradom drveta uvesti nove tehnologije i informacijsko-komunikacijski alati.
“Želimo ojačati konkurentnost ovog sektora na području grada Prijedora kroz inovativne pristupe, unapređenjem poslovne saradnje i umrežavanjem, a namjera projekta je ubrzanje razvoja i rasta izvozno orijentisanih kompanija za preradu drveta i proizvodnju namještaja”, kazao je Vujasin.

Ukupna vrijednost ovog projekta je nešto veća od 374.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekt osigurala bespovratna sredstava od 299.000 KM, a realizuje ga Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda – PD, u partnerstvu sa Klasterom DRVO-PD i preduzećem “Gavranović” d.o.o. Prijedor.