Novosti

Vijeće ministara BiH u ovoj godini izdvojilo iz budžeta oko 40 miliona KM za pomoć zdravstvenom sektoru BiH


Održana 23. sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine

Savjet ministara BiH donio je Odluku o raspodjeli 10 miliona KM iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom Kovida-19, a koji će biti usmjereni za zdravstveni sektor u BiH. Sredstva će biti alocirana entitetima i Brčko Distriktu BiH, i to Federaciji BiH sa 10 kantona 61 %, Republici Srpskoj 37% i Brčko Distriktu BiH 2%.

Još 13 miliona KM odobrio je Savjet ministara BiH današnjom Odlukom o raspodjeli sredstava iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom virusa korona za kliničke centre, i to četiri miliona KM za Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci, po 3,5 miliona KM za Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, te 1,5 milion KM za Univerzitetski klinički centar Tuzla i 500 hiljada KM za Javnu zdravstvenu ustanovu – bolnicu u Brčko Distriktu BiH.

Ukupno je Savjet ministara BiH u ovoj godini za zdravstveni sektor u entitetima i Brčko Distriktu izdvojio oko 40 miliona KM, jer je ranijom odlukom početkom oktobra odobreno 14.474.000,00 KM.

ZA SREBRENICU 1,5 MILIONA KM

Savjet ministara Bosne i Hercegovine iz tekuće budžetske rezerve odobrio je 1,5 miliona KM za podršku ranije usvojenim infrastrukturnim projektima u opštini Srebrenica.

Radi se o preostalom dijelu ranije obećane pomoći Savjeta ministara BiH razvoju opštine Srebrenica, koja je u iznosu od dva miliona najavljena na Investiciono-razvojnoj konferenciji „Mogućnosti i perspektive razvoja Srebrenica 2015“ u novembru 2015. godine. U septembru 2018. godine za ove svrhe je odobreno 500.000 KM.

DVA MILIONA KM IZ BUDŽETA BiH ZA TROŠKOVE NABAVKE VAKCINE

Savjet ministara BiH je usvojio Informaciju o prihvatanju podrške UNICEF-a u procedurama nabavke vakcina za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma „Commitment agreement – committed purchase arrangement – COVAX“ i osiguranju finansijskih sredstava za ispunjavanje obaveza iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) protiv bolesti Kovid-19 putem mehanizma Kovaks i specifičnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera (JPA).
Savjet ministara BiH prihvatio je podršku UNICEF-a u procedurama nabavke vakcina za Bosnu i Hercegovinu u okviru Kovaks mehanizma.

Na sjednici je donesena Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv Kovida-19 za period 2020. – 2022. godine i korištenju sredstava iz Budžeta Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 2.000.000 KM. Ova sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Kovida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će dostaviti Evropskoj komisiji, putem Direkcije za evropske integracije i Kancelarije državnog IPA II koordinatora, zahtjev za hitnu podršku za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u BiH, sa projektnim prijedlozima Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH.

Takođe, Ministarstvo civilnih poslova određeno je kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv Kovida-19, zaraznog oboljenja u okviru „EU for Health“ mehanizma.

Ovlašena je ministarka civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Savjet ministara BiH donio je ove zaključke, nakon što je informisan da Evropska komisija razmatra mogućnost preraspodjele sredstava iz regionalnih IPA II fondova kako bi se partnerima sa Zapadnog Balkana dodijelila bespovratna sredstva za kupovinu doza vakcina protiv Kovida-19.

Zasad još nije poznato koliko bi sredstava na ovaj način mogla dobiti BiH, ali od ukupnog iznosa oko 85% će biti utrošeno kupovinu vakcina, dok će preostali iznos sredstava, oko 15%, biti iskorišten za kupovinu vakcinalnog materijala i opreme.

PODRŽAN PROJEKAT PODRŠKE FIRMAMA, VRIJEDAN 56 MILIONA EVRA

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima, vrijedan 56 miliona evra. Od ukupnog iznosa Republici Srpskoj biće alocirano 22,4 miliona evra ili 40 %, a Federaciji BiH 33,6 miliona evra ili 60 %.

Cilj projekta je pružanje podrške za opravak mikro, malih i srednjih preduzeća pogođenih Kovidom-19 putem unapređenja pristupa dugoročnog finansiranja i prebacivanja fokusa vladinih programa na podršku za povećanje otpornosti ovih preduzeća, nakon suzbijanja epidemije u BiH.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući pet godina grejs perioda, a projekat bi se trebao provoditi do kraja 2024. godine. Prijedlog sporazuma sa Osnovom za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora BiH.

TURSKA POMOĆ ORUŽANIM SNAGAMA BiH

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacioni protokol o finansijskoj pomoći između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske. Radi se o donaciji vrijednoj 200 miliona turskih lira za Ministarstvo odbrane BiH kojom Turska u narednim godinama želi pomoći u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti elemenata sistema odbrane BiH i realizovanja aktivnosti iz programa bilateralne vojne saradnje.

U skladu sa Implementacionim protokolom obezbijeđena je finansijska pomoć Republike Turske vrijedna 3,5 miliona turskih lira za stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga koji pohađaju obuku/kurseve organizovane/koordinisane u centrima za obuku turskih oružanih snaga. Prijedlog sporazuma i Implementacioni protokol biće dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnka predložen je ministar odbrane BiH.

BiH I MAĐARSKA JAČAJU SARADNJU U OBLASTI SPORTA

Savjet ministara BiH je usvojio i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog memoranduma o razumijevanju o saradnji u području sporta između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske s ciljem daljnjeg jačanja bilateralnih odnosa.

Memorandumom se, između ostalog, jača saradnja državnih tijela odgovornih za sport, sportskih saveza i udruženja, a uključuje i zajedničke obuke vrhunskih sportista, njihove pripreme i korištenje sportskih terena, kao i održavanje turnira i tradicionalnih sportskih manifestacija. Memorandum će stupiti na snagu danom potpisivanja, a za bh. potpisnika je predložena ministarka civilnih poslova.

ODRŽAVANJE DRUMSKIH MOSTOVA NA GRANICI S HRVATSKOM

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na državnoj granici, potpisan u Zagrebu krajem septembra ove godine.

Podsjećamo da su Sporazumom definisani održavanje i rekonstrukcija 10 mostova na državnoj granici, preko Save, Une, Maljevca i Korane. Bosna i Hercegovina i R Hrvatska će obavljanje radova i troškova redovnog održavanja razmjerno dijeliti po pola, osim ako se dvije države drugačije ne dogovore.
Ministarstvo spoljnih poslova dostaviće Prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljni postupak ratifikacije.

USVOJENA INFORMACIJA O STANJU U OBLASTI MIGRACIJA

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za oktobar 2020. godine, kada su prijavljena 1.263 nezakonita migranta, što je za 38 % manje u odnosu na septembar ove godine, kada je prijavljen njih 2.041. Broj nezakonitih migranata koji su prijavljeni Službi za poslove sa strancima u oktobru je za 68 % manji u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Državljani Pakistana (397) i Avganistana (392) su najbrojniji nezakoniti migranti prijavljeni Službi za poslove sa strancima u oktobru 2020 godine.

Službi za poslove sa strancima za deset mjeseci 2020. godine prijavljeno je 14.596 nezakonita migranta, što predstavlja smanjenje za 44% u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno njih 26.169.

Od početka 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljen je najveći broj državljana Avganistana, njih 4.117, što predstavlja 28,2 % od ukupnog broja nezakonitih migranata. Drugi po broju su državljani Pakistana, koji čine 23,6 % od ukupnog broja prijavljenih migranata. Slijede državljani Bangladeša (2.685 ili 18,4 %), Maroka (1.295 ili 8,9%) i Iraka (606 ili 4,2%).

Za deset mjeseci ove godine od 14.596 nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 13.729 osoba, od kojih je samo 220 podnijelo zahtjev za azil ili 1,6 % od ukupnog broja osoba koje su iskazale namjeru za njegovo podnošenje.
Najviše zahtjeva za azil podnijeli su državljani Iraka (71), a slijede državljani Turske (37) i Avganistana (31).

Prema podacima Granične policije BiH, u oktobru ove godine 518 osoba je otkriveno u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, a najveći migracioni pritisak na ulazu u BiH zabilježen je na području jedinica Granične policije BiH Zvornik, Višegrad i Hum – Foča.

IMENOVANI V.D. AGENATA SMBiH PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

Savjet ministara BiH u drugom krugu glasanja donio je Rješenje o imenovanju vršilaca dužnosti agenata Savjeta ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava.
Za v.d. agenata imenovani su Harisa Bačvić (rukovodilac Kancelarije agenta), te Jelena Cvijetić i Monika Mijić, agenti, a do okončanja procedure javnog konkursa za imenovanje na ove pozicije, najduže tri mjeseca.

BiH NASTAVLJA ISPUNJAVATI OBAVEZE PREMA GRUPACIJI SVJETSKE BANKE

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva spoljnih poslova o visini kontribucije Bosne i Hercegovine u okviru usvojene IDA 19 Rezolucije – devetnaesto punjenje. Data je saglasnost za uplatu 21.478 KM iz već odobrenih sredstava za tekuću godinu za izmirivanje međunarodnih obaveza BiH na osnovu članstva u međunarodnim organizacijama, uključujući i finansijske institucije.

Ovom rezolucijom Međunarodne asocijacije za razvoj se predviđa povećanje sredstava radi punjenja resursa Asocijacije za nove finansijske angažmane za trogodišnji period, i to od 1. jula 2020. do do 30. juna 2023. godine.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina nastavlja ispunjavati svoje obaveze prema Grupaciji Svjetske banke, čija je članica i Međunarodna asocijacija za razvoj. Savjet ministara dao je saglasnost guverneru BiH pri Grupaciji Svjetske banke Biseri Turković da potpiše pismo namjere i uputi ga Seketarijatu Grupacije Svjetske banke.

IZGRADNJA TERENSKE KANCELARIJE ZA GRANIČNU POLICIJU

Savjet ministara BiH je donio Odluku o višegodišnjem projektu izgradnje objekta za smještaj terenske kancelarije Granične policije BiH – Jug Čapljina.

Ovom odlukom odobrava se Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine da gradi objekat za smještaj Terenske kancelarije Jug Čapljina, putem projekta višegodišnjih kapitalnih ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 3.000.000 KM, za period 2020. – 2023. godine.

PODRŠKA SAJAMSKIM MANIFESTACIJAMA

Savjet ministara BiH donio je odluku kojom je raspoređeno 300.000,00 KM iz budžeta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa pozicije Tekući grantovi za podršku organizatorima 18 sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji, usmjerenim na promociju i razvoj privrede Bosne i Hercegovine.

DODIJELJENA DRŽAVNA NAGRADA ZA SPORT MIHAJLU ČEPRKALU

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Mihajlu Čeprkalu, mladom plivaču rođenom 1987. godine u Banjoj Luci, za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine.

Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta.

Mihajlo Čeprkalo je osvojio više od 500 medalja i 30 pehara na međunarodnim takmičenjima.
Istovremeno je Savjet ministara donio Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2020. godinu.