Novosti

Novi rekordi na svjetskim berzama


Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je snažno pogodila globalnu ekonomiju, MSCI indeks razvijenih svjetskih berzi porastao je u 2020. godini snažnih 14 posto i dosegao najviše nivoe u istoriji.
Rastu tog indeksa, koji prati kretanje dionica na 23 razvijena tržišta, uveliko je pridonio skok cijena dionica na Wall Streetu.

S&P 500 indeks porastao je u prošloj godini 16,3, a Dow Jones 7,2 posto, pa su oba indeksa dosegla rekordne nivoe.

Najviši nivo u istoriji dosegao je i Nasdaq indeks, koji je lani skočio 43,6 posto, što je najveći skok tog indeksa punog tehnoloških dionica od 2009. godine.

Tehnološki je sektor lani profitirao od restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa, zbog kojih su mnogi u svijetu radili od kuće.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Tesla.

Brzi oporavak azijskih berzi

Snažno su prošle godine porasle i cijene dionica na azijskim tržištima. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je u prošloj godini gotovo 20 posto, što je njegov najveći dobitak od 2017. godine, i dosegao rekordne nivoe.

Japanski Nikkei porastao je, pak, oko 16 posto i dosegao najviši nivo u 30 godina.

Još je više, više od 30 posto, lani skočio južnokorejski Kospi indeks, dok su cijene dionica na berzi u Šangaju porasle gotovo 14 posto.

To se zahvaljuje brzom oporavku najvećih azijskih ekonomija koje su prve bile pod pritiskom koronakrize.

No, neke su berze zaostale. Tako je, na primjer, lani australski S&P/ASX 200 indeks skliznuo 1,45 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 3,4 posto.

Pad evropskih berzi

Evropske su berze, pak, prošle slabo. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica izgubio je prošle godine 3,7 posto.

Pritom je njemački DAX indeks ojačao 3,5 posto i godinu završio nedaleko najviših nivoa u istoriji.No, britanski FTSE indeks potonuo je lani 14,3 posto, što je njegov najveći gubitak od 2008. godine.Francuski CAC pao je, pak, 7, a talijanski FTSE MIB indeks 5,4 posto.

Najviše je, međutim, više od 15 posto, potonuo španski IBEX indeks jer je ta na turizam usmjerena ekonomija bila snažno pogođena ograničavanjem putovanja i drugim restriktivnim mjerama usmjerenim na suzbijanje koronavirusa, prenosi Biznis Info.

Hina / D.H.