Novosti

Prve žene mašinovođe u moskovskom metrou


Moskovski metro objavio je u nedjelju da je zaposlio žene vozače prvi put u svojoj novijoj istoriji, nakon nedavnih promjena u kontroverznom ruskom zakonodavstvu koje zabranjuje ženama pristup brojnim profesijama.
Transportni sistem ruske prijestonice objavio je da su “prve žene mašinovođe u modernoj istoriji počele raditi za moskovski metro”, prenosi AFP.

Vozovima metroa izgrađenim u sovjetsko doba u prošlosti su upravljali isključivo muškarci jer je taj posao bio naveden u vladinom registru poslova koji se smatraju štetnim po zdravlje žena.

Zabrana pristupa žena mnogim profesijama bila je široko kritikovana, a broj isključivo muških zanimanja smanjen je uredbom ministarstva rada u septembru prošle godine sa 456 na oko 100.

Opravdanje da je vožnja vozovima metroa opasna jer uključuje dugotrajan boravak ispod zemlje naišlo je na kritike jer metro zapošljava žene kao spremačice, blagajnice i monitore pokretnih stepenica.

Iz moskovskog transportnog odjela rekli su da zbog automatizacije mehaničkih procesa upravljanje vozovima više nije “povezano s velikim fizičkim naporima”.

Nova lista ove godine
Prethodni registar odobren je 2000. godine i zabranjivao je ženama poslove rudarstva i obrade metala, ali i one poput vozača autobusa, mornara, padobranca, automehaničara, pa čak i proizvođača duvačkih instrumenata.

Nova lista koja je trebala stupiti na snagu 2021. godine otvara mnoge od ovih profesija ženama.

Ruske željeznice ranije su takođe najavile da će početi zapošljavati žene mašinovođe 2021. godine.

D.H.