Novosti

Wall Street naglo pao na početku godine


Na Wall Streetu su juče (ponedjeljak), prvog dana trgovanja u novoj godini, burzovni indeksi naglo pali jer se ulagači klone rizika zbog predstojećih izbora za Senat u Georgiji i daljnjeg snažnog rasta broja oboljelih od koronavirusa.

Dow Jones skliznuo je 382 boda ili 1,25 posto, na 30.223 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,48 posto, na 3.700 bodova, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 12.698 bodova.

Za Dow Jones i S&P 500 to je bio najveći dnevni pad od kraja oktobra, a za Nasdaq indeks od 9. decembra, pa su sva tri indeksa skliznula na najniži nivo u dvije sedmice.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones i S&P 500 dosegnuli su nove rekordne nivoe, pa se činilo da će se nastaviti trend njihovog snažnog rasta iz 2020. godine na krilima golemih fiskalnih i monetarnih poticaja. No, ubrzo je na tržištu zavladao oprez, pa se smjer indeksa preokrenuo.

Ulagači, naime, nisu voljni riskirati uoči važnih izbora za Senat u Georgiji, koji će imati presudan utjecaj na početak mandata izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena. Georgia u zadnjih 20 godina nije birala demokrate u Senat, no ako sada ostvare dvostruku pobjedu, demokrati će zadobiti prevagu u gornjem domu. A kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, to bi Bidenu olakšalo provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci tržište je snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv infekcije COVID-19, ekonomske aktivnosti normalizirati. No, širenje koronavirusa u SAD-u ne popušta, pa je ukupan broj umrlih od COVID-a premašio 350.000.

„Godinu počinjemo s virusom izvan kontrole. Vjerojatno ćemo godinu završiti s kontrolom nad virusom. No, razdoblje između početka i kraja godine bit će puno neizvjesnosti i vjerojatno ispunjeno čestim padovima na tržištu jer će ulagači reagirati na kratkoročne vijesti”, kaže Brian Reynolds, strateg u firmi Reynolds Strategy.

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad ekonomije i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu prošle su godine snažno porasli i dosegnuli najviše razine u povijesti. To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama privredi, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

„Ulagači su na tački kada žele predah dok procjene različite stvari koje predstoje u ovoj godini”, kaže Lindsey Bell, direktorica u firmi Ally Invest.

Neki su ulagači oprezni i u vezi oporavka privrede, s obzirom na i dalje visoku razinu nezaposlenosti i nedavno uvedene strože restriktivne mjere u nekim saveznim državama, što bi moglo usporiti oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,72 posto, na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 13.726 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 5.588 bodova.