Tema u fokusu

EastCode iz Banja Luke kreće s realizacijom projekta za suzbijanje sive ekonomije


Kompanija za informatički inženjering i automatiku EastCode d.o.o. Banja Luka u 2021. godini kreće sa realizacijom projekta brze kontrole provjere rada putem lične karte u Republici Srpskoj vrijednog 1.200.000 KM sa PDV-om.

Primarni cilj ovog projekta je suzbijanje sive ekonomije i brža kontrola prijavljenih radnika u Republici Srpskoj, a za njegovu realizaciju Ministarstvo finansija RS je kao prvorangiranog ponuđača na tenderu odabralo kompaniju EastCode d.o.o. Banja Luka.

Prema riječima Miroslava Matića, direktora EastCode d.o.o. Banja Luka, podatak o radniku tj. JMBG koji se nalazi u čipu lične karte je veza za čitanje podataka iz informacionog sistema.

„Riječ je o projektu brze kontrole provjere rada u Republici Srpskoj u cilju suzbijanja rada na crno, kao i o kontroli rada inspektora na terenu, te praćenje kvaliteta i obima izvršenih kontrola za potrebe Poreske uprave RS“, kaže Matić.

EastCode d.o.o. Banja Luka je kompanija za informatički inženjering i automatiku osnovana 2001. godine sa ciljem razvoja IT tehnologija, kao i za informatičku podršku za poslovni sektor. Trenutno zapošljavaju 55 radnika, a sarađuju sa preko 5.000 komitenata pravnih lica i preko 20. 000 fizičkih lica.

Glavni moto „obezbjedite IT na jednom mjestu“

„Kroz konstantan rad na razvoju usluga svojim klijentima omogućavamo kontinuirano unaprjeđenje poslovanja. A kroz unaprjeđenje podrške i konsalting razvijamo stabilne i dugoročne poslovne veze uz primjenu našeg mota „obezbjedite IT na jednom mjestu“. Naša vizija je zadovoljan klijent, koji svoje poslovne procese uspješno vodi i kontroliše uz primjenu najsavremenijih IT rješenja, a koja su prilagođena upravo njegovim potrebama“, naglasio je Matić.

Uspješan i stabilan razvoj ove kompanije, praćen jačanjem imidža prepoznatljivog po primjeni visokih standarda i tehnologija u poslovanju, dokaz je upornosti i uspješnosti menadžmenta EastCode u provođenju njihovih ciljeva.

„Svrstani smo u kategoriju bonitetno pouzdanih firmi, između ostalog i zato što završavamo ugovorene poslove u roku, a prema radnicima, dobavljačima i zakonodavcu svoje obaveze na vrijeme servisiramo. Sve planirane i dogovorene projekte u 2020. smo završili na vrijeme. Jedan od njih je implementacija velikog projekta ‚”7 sistema tehničke zaštite na objektu KPZ u Bjeljini, koji je koštao 1.500.000 KM bez PDV-a“, istaknuo je Matić.

Prokontik program najpopularniji

Preduzeće EastCode posluje kroz pet poslovnih jedinica, od kojih su tri sa sjedištem u Banja Luci i dvije poslovne jedinice u Prijedoru. Sa ponosom ističu da imaju 20.000 zadovoljnih korisnika iz 10 povezanih oblasti poslovanja.

„Jedna od najvažnijih djelatnosti kojom se bavimo je razvoj, implementacija i održavanje programskih rješenja od kojih su najpopularniji Prokontik – poslovno knjigovodstveni program, Homologis – programski paket za praćenje procesa homologacije vozila u BiH, kao i Sertifiko – programski paket za praćenje procesa sertifikacije vozila u BiH. Ove godine smo se uselili u još jedan poslovni prostor namjenjen programerima, što je uticalo na pobljšanje uslova rada i kvalitet usluge, te dovelo do povećanja prodaje broja licenci knjigovodstveno poslovnog softvera Prokontik za oko 20%“, tvrdi Matić.

Od ostalih djelatnosti kojim se bave, bitno je spomenuti prodaju i servis računara i računarske opreme, te administracija servera i mrežne opreme svih poznatih svjetskih brendova (HP, Dell, Lenovo, Asus, Acer, LG, Sony,…).

„Također, vršimo prodaju, ugradnju i održavanje sistema tehničke zaštite (vatrodojava, alarmni sistemi, video nadzor, kontrola pristupa, CO2 detekcija,…), izrada internet prezentacija i web prodavnica, prodaja, servis i održavanja fiskalnih sistema i knjigovodstvene usluge“, objašnjava Matić.

Prihod kompanije East Code u 2020. godini povećan je za 15% u odnosu na 2019., dijelom i zbog unaprijed dogovorenog projekta KPZ -a Bjeljina.

„Pandemija COVID-19 nije znatno uticala na naše poslovanje u prošloj godini i sve planirane projekte smo završili na vrijeme, pa se nadamo se da će tako biti i u ovoj 2021. poslovnoj godini“, zaključio je Matić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić